• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Invandring – en plusaffär för samhället

Uppdaterad
Publicerad

Invandring är en plusaffär för samhället. Det visar en ny OECD-rapport som genomförts i 27 länder, däribland Sverige, skriver dn.se.

Det är betydligt vanligare att invandrare betalar in mer till samhället genom skatter och avgifter, än vad de får tillbaka genom till exempel bidrag och pensioner.

Bara i 5 av de 27 länder som undersöktes blev invandrarna en nettokostnad, bland annat i Tyskland. Men det beror på de höga kostnaderna för pensioner till invandrare som kom efter andra världskriget från Östeuropa med tyska pass. Räknas pensionerna bort går invandringen med ett stort plus i Tyskland, skriver dn.se.

OECD-rapporten, som bygger på fakta från åren 2007-2009, och är unik i sitt slag.

”Belastar inte skyddsnätet”

– Vi har funnit att i värsta fall är migrationen skattemässig neutral, och i många länder är den positiv. Migranter betalar mer i skatt än vad de kostar samhället eftersom det ofta är unga människor som inte belastar det sociala skyddsnätet, säger Alex Lazarowicz, migrationsforskare vid tankesmedjan European Policy Centre (EPC) till SVT Nyheter.

Störst vinst på invandring gör Schweiz, där varje invandrarhushåll bidrar med runt 15.000 euro. Riktigt lika högt är det inte i Sverige, här är siffrar cirka 800 euro.

Många kan ha fel

Undersökningen visar alltså att många politiska partier som varnar för kostnaden med invandring kan ha fel.

– När omkostnaderna för flyktingar är något högre och den totala invandringen är skattemässigt neutral eller positiv, så utgör arbetskraftsinvandrarna nästan helt säkert en ekonomisk vinst, säger Alex Lazarowicz.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.