Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör it-experten Robert Malmgren om det stora haveriet. Foto: Jan Haas

It-experterna: Uppdatering lamslår it-världen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är stora delar av världen drabbade av ett it-problem som lamslagit allt från flyg till nyhetssändningar.

Och allt grundar sig med största sannolikhet i en helt vanlig uppdatering som gått snett.

– Det räcker med ett litet skrivfel, det är inte helt orimligt. Vi pratar om hundratusentals rader kod, säger it-experten Anne-Marie Eklund Löwinder.

Det är hos cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike som en uppdatering orsakat stora it-problem för verksamheter runt om i världen. Företaget själva har uppgett att de är medvetna om problemet och jobbar på att lösa det, men saknar i nuläget någon prognos.

Problemen drabbar främst Windows-datorer och Microsoft säger till AFP att de försöker lindra störningarna som för dem började förekomma vid 01-tiden, svensk tid.

”Är sårbart”

Och att det ska röra sig om ett fel i uppdateringen och inte någon typ av hackerattack är experterna överens om.

Anne-Marie Eklund Löwinder som är expert inom it-säkerhet säger till SVT att det räcker med så lite som ett skrivfel i koden för att problem i den här magnituden ska uppstå.

– Det är sådant som händer ibland. Ett problem vi har i världen är att väldigt många använder sig av samma operativsystem och blir det fel så är det sårbart.

It-experten Robert Malmgren säger att det är ett problem som borde vara löst ganska snabbt.

– Turen är att det egentligen bara är en fil på ett ställe som är fel, och lyckas man ta bort filen då kommer systemen starta upp igen. Det är inget jättekomplicerat problem som det varit i andra fall som till exempel en ransomware, då kan man kan vara utslagen i flera dagar eller veckor.

Världsomfattande problem

Problemet har gett sig till känna på flera håll i världen. Bland annat kunde Brittiska Sky News inte sända live under morgonen. Och i Tyskland har två universitetssjukhus blivit tvungna att ställa in alla icke-akuta operationer under fredagen. I landets huvudstad, Berlin, har all flygtrafik pausats.

Flygbolagen Swiss Air, Air India, Air France, Ryanair, Eurowings och Lufthansa är några av de flygbolag som uppger att de haft tekniska problem. Bokningssystem fungerar inte som vanligt och bolagen varnar för att flyg kan försenas eller ställas in.

Problem i Sverige

I Sverige har problemen framförallt påverkat kollektivtrafiken, men även flygtrafiken. Det är problem såväl att boka flyg som att lyfta med dem. Flygbolaget SAS skriver på sin hemsida att de också har problem med bokningssystemet.

Swedavia, som har de tio största flygplatserna i Sverige, upplever också tekniska problem. Flera förseningar förekommer på flygen från Arlanda och Landvetter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.