SVT har kartlagt att 337 patienter är inlagda på Sveriges intensivvårdsavdelningar idag. I hela landet fanns det förra året 526 så kallade IVA-platser, enligt enligt Svenska intensivvårdsregistret (SIR). Många sjukhus har de senaste veckorna byggt ut kraftigt, och Socialstyrelsen uppgav igår att man har utökat med ungefär 300 platser i hela landet efter covid-19 utbrottet.
Men enligt Folkhälsomyndighetens prognos så kommer det behövas mellan 900 och 1300 IVA-platser när pandemin når sin kulmen med allra flest sjuka i Sverige.
Alltså saknas det fortfarande mellan 100 och 400 intensivvårdsplatser.
— Man har redan expanderat upp till mellan 200 till 300 extra platser. Utan att ta med Älvsjömässan i beräkningen är man uppe i drygt 250 fler Iva-platser. Men absolut, om man följer moduleringen från Folkhälsomyndigheten kommer inte det att vara tillräckligt, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
Många sjukhus har ont om platser
I Norrtälje rapporterar sjukhuset, i sjukhusets beläggningssystem som uppdateras tre gånger om dagen, att de har en IVA-plats för lite, redan idag. I Storstockholm finns det 21 platser kvar och patienterna kan flyttas mellan sjukhusen, men det är svårare i resten av landet.
I Västerbotten rapporterar man i dag att det bara finns tre IVA-platser kvar, och enligt prognosen kommer det att som mest behövas 45 IVA-platser. Elva platser är belagda, varav fem med diagnosen Covid-19-virus.
På sjukhuset i Hudiksvall jobbar man på att mer än fördubbla sina platser till totalt elva och ställer in operationer för att personalen ska räcka till.
— Om personalen kommer att räcka till beror på hur mycket sjukdom det blir bland dem, säger Jonny Hillgren, verksamhetschef inom anestesti- och intensivvård i Huddiksvall.
Antal intensivvårdsplatser hemligt
Men på de flesta håll är det hemligt hur många IVA-platser man har. I Dalarna beräknar Folkhälsomyndigheten att man som mest kommer att behöva 40 platser.
— Jag kan inte gå in på exakt hur många platser vi har på intensivvården men tolv ligger där nu och vi kan möta upp många många fler om det skulle behövas, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Dalarna till SVT.
Värmland erbjuder sängplatser
I Värmland beräknas de behöva som mest 40 IVA-platser men här ligger man ännu tidigt på kurvan av smittspridning, med en corona-patient på intensivvård. Nu har de erbjudit platser på sin intensivvårdsavdelning för att avlasta andra regioner.
— Vi har haft en väldigt flack kurva i Värmland, däremot så kan vi se att om vi tittar på andra län så har ju ökningen när den har börjat gått väldigt fort, säger Tobias Kjellberg, sjukvårdsledare på Region Värmland.
SVT: — Klarar ni 40 vårdplatser?
— Vi har riggat för att klara av det som FHM har simulerat. Sen spelar det väldigt stor roll hur många dagar man blir liggande i respirator för vilken kapacitet vi har. Men vården är ett system och förhoppningsvis kommer inte alla toppar samtidigt i Sverige och vi kanske måste använda oss av hela systemet.
Uppdatering:
På grund av att alla regioner inte rapporterar löpande till databasen angående tillgängliga platser på IVA kan ovanstående uppgifter nu vara inaktuella. Se vår löpande rapportering för uppdaterade siffror.
Antal coronapatienter på IVA – och prognos på högst antal IVA-platser som behövs
Blekinge 0 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 23 st
Dalarna 11 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 41 st
Gotland 1 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 11
Gävleborg 9 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 41 st
Halland 8 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 46
Jämtland 1 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 20
Jönköping 9 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 49
Kalmar 4 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 36
Kronoberg 0 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 28
Norrbotten 10 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 36
Skåne 12 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 177
Stockholm 143 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 291
Sörmland 27 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 41
Uppsala 9 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 50
Värmland 1 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 40
Västerbotten 5 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 38
Västernorrland 2 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 35
Västmanland 8 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 38
Västra Götaland 44 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 222
Örebro 6 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 42
Östergötland 24 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 62
Totalt: 337 patienter, prognos på högst antal platser som behövs 1367
Källor: Regionernas pressmeddelanden och Folkhälsomyndighetens uppskattning av vårdbehov.