Jacob Wallenberg: Vi behöver kärnkraften

Uppdaterad
Publicerad

Sverige behöver bygga nya kärnkraftverk för att klara elförsöjningen. Det säger företagsledaren Jacob Wallenberg som också öppnar för att investera i ny kärnkraft om de politiska förutsättningarna var de rätta.

– Jag skulle absolut titta på det, säger han i SVT:s 30 minuter.

Under de senaste åren har el- eller kapacitetsbrist seglat upp som ett allt större problem för den svenska industrin.

Stora delar av elproduktionen sker i de norra delarna av landet medan behovet är som störst i de södra delarna. Eftersom dagens stamnät inte klarar av att transportera all den el som behövs i södra Sverige har kärnkraftens vara eller icke vara återigen seglat upp som en het politisk fråga.

Kan behöva bygga nytt

Företagsledaren Jacob Wallenberg har under många år hört till det svenska näringslivets absoluta toppskikt med styrelseuppdrag i bland annat Ericsson, ABB, SEB och Investor på sin meritlista.

Han hör till dem som ser ett behov av svensk kärnkraft, även i framtiden, för att kunna garantera elförsörjningen i hela landet.

– Om du i dag vill bygga en fabrik i södra Sverige så får du inte göra det för det finns inte tillräckligt med el för att garantera tillgängligheten.

Trots att det i dag sker en utbyggnad av fossilfria alternativ som sol- och vindkraft behövs parallellt med dessa mer förutsägbara energikällor, menar han.

– Du behöver vattenkraft och du behöver kärnkraft för att ha garanterad el även när det inte blåser och inte är sol.

När det gäller den gröna omställningen – ser du ett behov av att bygga ny kärnkraft i framtiden?

– Jag tycker att det är en möjlighet som man måste titta på. Jag tycker att det är olyckligt att vi på politisk nivå helt frånhänder oss den möjligheten, säger Jacob Wallenberg.

Öppen för att investera

Han öppnar även för att i framtiden vara med och finansiera nya kärnkraftverk i Sverige – under förutsättningen att politiken drar åt samma håll.

– Det förs ofta fram av politiken att näringslivet inte vill investera i kärnkraft. Problemet är att om du ska investera i någonting som ska verka i 30, 40, 50 år framåt så måste du veta att du har långa kontrakt. Men de långa kontrakten finns inte i dag, säger han och fortsätter:

– Om näringslivet och politiken kan komma överens om de långa kontrakten då är jag övertygad om att man också kan hitta förutsättningar för att kunna finansiera.

Och då skulle du vara intresserad?

– Jag skulle absolut titta på det, säger han

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.