Anders Hansen, psykiatriker och författare, om bananfobi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Går att behandla” – Hör psykiatrikern och författaren Anders Hansen efter att Jämställdhetsminister Paulina Brandbergs bananfobi uppmärksammats. Foto: SVT/TT/Gorm Kallestad

Jämställdhetsministerns bananfobi sprids i internationell media

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om att jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) har en bananfobi, har spridits internationellt.

Psykiatrikern Anders Hansen säger att det finns en förklaring till varför man kan drabbas av ologiska fobier.

– Våra hjärnor är inte utvecklade för att må bra eller vara logiska, utan för att överleva, säger han.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) har en fobi mot bananer.

Det hela uppmärksammades av Expressen, som har tagit del av mejl från arbetsdepartementet om ”bananfria utrymmen”. Nyheten har sedan plockats upp av internationella medier som Politico och BBC.

Psykiatrikern Anders Hansen säger att fobin är extremt ovanlig, sammanlagt lider ungefär tio procent av befolkningen av en fobi.

– Det vanligaste är höga höjder, trånga utrymmen, ormar och spindlar. Det är sådant som har tagit kål på oss historiskt, säger han.

I mejlen vill medarbetarna till Brandberg bland annat försäkra sig om att det inte förekommer några bananer i utrymme där ministern ska vistas.

Hansen: Ska inte undvika det för mycket

Anders Hansen säger att man kan fråga sig hur mycket omgivningen ska skydda en person som lider av en fobi.

– Generellt är det inte bra att undvika det för mycket, då tenderar det att bli värre. Det brukar inte klinga av av sig självt.

Att ha en fobi kännetecknas av en rädsla som inte går att kontrollera och uppkomsten av fobier är ganska logisk, enligt Anders Hansen.

– Våra hjärnor är inte utvecklade för att må bra eller vara logiska, utan för att överleva. Hälften av våra förfäder dog innan tonåren.

Paulina Brandberg har själv skrivit om fobin i ett inlägg på X 2020. I en kommentar till Expressen har hon skrivit att hon får professionell hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.