Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Jan Guillou berätta när han greps av Säkerhetspolisen: ”Ser herrfötter komma smygande”. Foto: SVT

Jan Guillou om gripandet: ”Naken med armarna om halsen på en polis”

Uppdaterad
Publicerad

1973 avslöjade journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt en militär underrättelsebyrå, IB. Regeringen dementerade uppgifterna och en tidig morgon greps reportrarna själva misstänkta för spioneri.

– Jag ser herrfötter komma smygande mot mig. Om det är något jag inte misstänker så är det polisen, berättar Jan Guillou i SVT:s Svenska Scoop.

Det har gått 51 år sedan de då unga journalisterna, Jan Guillou och Peter Bratt, avslöjade en tidigare okänd militär underrättelsebyrå, IB.

Avslöjandet publicerades i Folket i Bild Kulturfront och blev ett scoop som väckte starka reaktioner. Enligt journalisterna spionerade IB i hemlighet på svenska medborgare, och förde register över vänstersympatisörer.

Regeringen dementerade uppgifterna. Försvarsministern lämnade över ärendet till riksåklagaren för att utreda anklagelserna om brott. Men åklagaren friade IB från anklagelserna och det blev inget åtal.

Journalisterna greps

Vändningen kommer när reportrarna själva misstänktes för spioneri. En tidig morgon i oktober 1973 greps både Jan Guillou och Peter Bratt, misstänkta för spioneri för att ha samlat in och röjt försvarshemligheter. Totalt greps fem personer i ärendet.

Jan Guillou och Peter Bratt dömdes till ett års fängelse. Peter Bratt accepterar domen, medan Jan Guillou överklagade, och fick straffet sänkt till tio månader.

Detta är fortfarande enda gången journalister i Sverige fängslats för spioneri för sitt arbete.

Se journalisterna beskriva de dramatiska gripandena i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.