I en debattartikel i DN skriver nu SVT:s programdirektör Jan Helin att SVT ska avskaffa den här typen av markeringar som gjordes mot Åkesson i slutdebatten i SVT. Foto: Henrik Montgomery/TT & Stina Stjernkvist/TT

SVT:s programdirektör efter avståndstagandet mot Åkessons uttalande: ”Vi måste jobba på tydligheten”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s markering mot Jimmie Åkessons uttalande i slutdebatten fick hård kritik av Sverigedemokraterna. Nu uppger SVT:s programdirektör Jan Helin att den här typen av markeringar ska avskaffas.

Det var i samband med slutdebatten inför riksdagsvalet som SVT markerade mot ett uttalande från SD-ledaren Jimmie Åkesson om att invandrare inte ”passar in i Sverige”. Markeringen fick hård kritik av SD. SVT har i sin tur hänvisat till demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen.

I en debattartikel i Dagens Nyheter svarar nu SVT:s programdirektör Jan Helin på kritiken. För SVT Nyheter förklarar Jan Helin mer om beslutet att avskaffa den här typen av markeringar:

– Vi ska inleda ett arbete för att få in detta på ett naturligt sätt i vår journalistik. Vi ska leva upp till demokratiparagrafen men vi ska göra det genom vår journalistik, kritiska frågor och genom att hitta ett självklart tilltal. Det är viktigt att påpeka att vi ska fortsätta leva efter demokratiparagrafen men vi kan konstatera att vi har missförståtts, säger han.

”Har aldrig varit politiskt”

Jan Helin påpekar att den här typen av markeringar inte är politiska.

– Att leva efter demokratiparagrafen är inte en politisk markering. Det är en metod för att följa de bestämmelser som omgärdar SVT. I vår journalistik ställer vi motfrågor och förhåller oss kritiskt och därmed lever vi upp till demokratiparagrafen. Det är den här metoden vi ska slipa på ytterligare.

Har tidigare fällts

Demokratiparagrafen återfinns i radio- och tv-lagen som reglerar all etermedia i Sverige, bland andra TV4, Sveriges Television och Sveriges Radio. Så här står det i femte kapitlets första paragraf:

”… programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet”. Läs mer här.

– Demokratiparagrafen är inte så känd materia. Jag tror att tydligheten uppnås bäst i det dagliga arbetet genom att vi utvecklar våra journalistiska metoder. Sedan ska gärna diskutera demokratiparagrafen och vad den står för i sådana här ärenden men det vore fel att tro att alla vet vad demokratiparagrafen är. Den är ett värde som måste tas om hand om i vår journalistik.

”Kan inte lägga hela ansvaret på enskild utgivare”

Givet de förutsättningar som fanns, anser du att det var fel eller rätt att göra den här markeringen?

– Jag delar uppfattningen om att det här var ett uttalande som på något sätt måste hanteras gentemot demokratiparagrafen men utifrån reaktionerna kan vi konstatera att vi inte blev begripliga. Debattörer och andra förstod inte att det var det vi hade gjort och då måste vi fundera på om det här var rätt metod, säger Jan Helin och fortsätter.

– Men det finns ingen tvekan om att det fanns en fråga gentemot demokratiparagrafen och Eva Landahls (ansvarig utgivare SVT:s partiledardebatt, reds anm.) beslut var helt begripligt. I det här läget kan man inte heller lägga hela ansvaret på en enskild utgivare. Här måste vi som ledning på SVT fundera på om vi har varit tydliga i hur vi hanterar den här typen av situationer. Jag kan konstatera att vi måste jobba på den tydligheten.

Det här är ”demokratiparagrafen”

Den så kallade demokratiparagrafen återfinns i radio- och tv-lagen. Så här står det i femte kapitlets första paragraf:

 ”… programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet. ” Läs mer här.

Den proposition som ligger till grund för texten kan förtydliga hur demokratiparagrafen ska tolkas (prop. 2005/06:112  s. 32:

”Anknyter till bland annat förhållandet mellan människor, till exempel fördömande av rasism, våld och brutalitet samt hävdande av jämställdhet mellan kvinnor och män. Bestämmelsen anses även innebära en skyldighet att markera avståndstagande från eller bemöta antidemokratiska uttalanden och att verka för att rasistiska fördomar bekämpas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.