Foto: Salim Alsabbagh/ SVT

Jane fick inte komma in på akuten

Uppdaterad
Publicerad

De svenska akutsjukhusen runt om i Sverige är i dag nästan tomma och ödsliga. Uppskjutna operationer, avvisade anhöriga och småsjuka som stannar hemma. Förberedelserna inför en eventuell corona-anstormning pågår för fullt.

77-åriga Huddingebon Jane Barger försökte på lördagseftermiddagen ta sig in på akutmottagningen Karolinska sjukhuset i Huddinge. Hon har tidigare haft en blodförgitfning. Efter en infektion blev hon uppmanad av en läkare att ta sig till akuten.

– Men de ville inte gärna ta emot mig. Jag hamnade i ett tält och jag fick överhuvudtaget inte komma in på sjukhuset, säger hon.

Akutskjukhusen i Sverige gör nu allt för att frigöra resurser inför en väntat kraftig ökning av smittade. Jane Barger är en av flera patienter med icke akuta besvär som avvisades från sjukhusen under lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.