Johan Carlson: Trycket på vården kommer att öka

Uppdaterad
Publicerad

När coronarestriktionerna försvinner den 29 september kommer trycket på vården att öka.

Den bedömningen gör Folkhälsomyndigheten, som tror att situationen kommer gå att hantera.

– Det är inte försvarbart att hålla kvar nedstängningarna, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i Aktuellt.

Smittspridningen och trycket på vården är i dag högre än de gränser Folkhälsomyndigheten satte upp som mål för att släppa på steg fyra i regeringens öppningsplan. Tack vare en hög vaccinationsgrad valde man ändå gå vidare med planen.

– Bedömningen är att vaccinationsgraden om två-tre veckor ska vara på pass hög att pressen på vården inte blir extremt mycket högre. Den kommer att öka något, men vi kan hantera det, säger Johan Carlson.

Låg dödlighet

Enligt Carlson pågår det i princip bara smittspridning bland de ovaccinerade grupperna. Han påpekar att dödligheten sedan en tid tillbaka är bland de lägsta i Europa.

– Det är inte längre försvarbart att hålla nedstängningarna så som vi har det, säger Johan Carlson.

”Stort ansvar på ovaccinerade”

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, anser att regeringen och Folkhälsomyndigheten borde ha väntat med att lätta på de sista restriktionerna. Johan Carlson ser istället beslutet som ett sätt att ytterligare sätta press på dem som inte tagit sina två doser.

– Vi kan få nya mutationer och varianter, och då får vi naturligtvis tänka om. Det här är det bästa sättet att gå vidare nu. Men det ligger också ett stort ansvar på de ovaccinerade, de måste vaccinera sig och det är helt avgörande för att det här ska lyckas, säger Johan Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.