Både S-regeringen och oppositionspartiet Moderaterna har de senaste presenterat flera mer eller mindre nya förslag om straffskärpningar.
S föreslår hårdare straff för rån, olaga hot och grovt vapenbrott. Därtill vill man bland annat ge polisen möjlighet att göra husrannsakan utan konkret brottsmisstanke.
M vill i sin tur bland annat införa visitationszoner, tillåta anonyma vittnen och förbjuda samröre med, och medlemskap i, kriminella gäng.
– Vi moderater kommer att få ordning på det som är både Magdalena Anderssons och Morgan Johanssons största misslyckande: den skenande gängkriminaliteten, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell i Aktuellt.
– Vi måste våga testa nya saker, annars kommer vi aldrig att kunna bryta den här utvecklingen.
Morgan Johansson (S) tillbakavisar kritiken. Han menar att regeringen har genomdrivit en rad straffskärpningar och hävdar att M bara har ”halva svaret”. För att bryta nyrekryteringen till gängen krävs mer förebyggande åtgärder, säger ministern.
– Skola, socialtjänst, fritidsverksamhet och jobbmöjligheter till de här ungdomar. Där har M inga svar, deras politik innebär nedskärningar på de här viktiga välfärdsområdena.
”Kolossalt misslyckande”
Regeringen har misslyckats även med det förebyggande arbetet trots att de suttit vid makten i åtta år, kontrar Forssell.
– Detta är ett kolossalt misslyckande från regeringen, säger han.
Han menar att Moderaterna har flera förslag kopplade till det förebyggande arbetet och nämner slopad sekretess mellan polis och socialtjänst, mer ordning i skolan, fler praktikplatser och ett ökat föräldraansvar.
– Det är väl det mest brottsförebyggande vi kan göra, säger Forssell om det sistnämnda.
Kritisk till visitationszoner
M vill införa visitationszoner utifrån dansk modell. Där kan polisen visitera vem som helst inom ett visst område och under en bestämd tidsperiod. Syftet är att kyla ned gängkonflikter.
– De här zonerna fungerar. Vi vill pröva det även i Sverige, säger Johan Forssell.
Johansson menar att liknande lagar har lett till problem på andra håll och kallar det också ”ett duttande i marginalen”.
– Om lagstiftningen hade varit tillfyllest, varför har vi då så många vapen som flödar på våra gator? säger Forssell.