Olof Palme sköts till döds i korsningen Sveavägen–Tunnelgatan den 28 februari 1986. Foto: Claudio Bresciani / TT

Journalisten som pekade ut Skandiamannen: ”Utredarna knyter ihop säcken”

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Thomas Petersson tror att hembesöket i den så kallade Skandiamannens tidigare villa i Täby är en av de sista pusselbitarna i förundersökningen. Men hans bedömning är att utredarna sedan länge haft andra avgörande uppgifter som knyter honom till Palmemordet.

– Jag har svårt att se att det skulle vara något annat än Skandiamannen som presenteras i juni.

Tidigare i år avslöjade åklagare Krister Petersson i SVT:s Veckans brott att man före sommaren antingen kommer att väcka åtal eller lägga ned förundersökningen om Palmemordet. Det kan innebära en lösning på frågan som utretts i 34 år – vem som mördade statsminister Olof Palme.  

Krister Petersson har inte avslöjat vem som utreds. Men flera åtgärder har varit riktade mot den så kallade Skandiamannen, som lanserades som tänkbar mördare av journalisten Thomas Petersson i ett reportage i tidskriften Filter sommaren 2018. 

Inte avgörande

Thomas Petersson konstaterar att undersökningen av villan i Täby kommer sent och tror inte att den i sig är avgörande för utredningen.   

– Man har en att göra-lista innan man är klar med förundersökningen. Då tillhör väl det här besöket i villan nåt man ska göra även om man inte har så stora förhoppningar om att hitta något nytt. Jag tror att de avgörande uppgifterna har man haft en längre tid, säger han.  

Vad skulle det kunna vara? 

– Man skulle gärna vilja se ett hittat mordvapen naturligtvis. Men det kan också vara en kombination av flera typer av uppgifter, teknisk bevisning eller vittnesuppgifter från platsen som vi inte känner till hittills.

Svaret kommer i juni

Thomas Petersson hävdade i sin granskning av Palmemordet att Skandiamannen avfärdades som misstänkt på felaktiga grunder, och lyfter fram en koppling till en vapensamlare med tillgång till den typ av vapen som användes vid mordet. 

Än så länge har han inte fått anledning att omvärdera några av sina slutsatser, men han är mycket nyfiken på vad som ska avslöjas i åklagare Krister Peterssons dokumentation när förundersökningen presenteras i juni.

– Då kan det nog komma nya uppgifter som jag inte har haft, och ingen heller. Då kanske man får omvärdera ett och annat, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.