Till vänster SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein, till höger Richard Jomshof

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein i videon. Foto: SVT

”Ju mer debatt desto mer intern uppbackning får Jomshof”

Publicerad
Analys ·

Richard Jomshofs kamp mot islam i sociala medier har skapat irritation i delar av SD.

Men nu när han hotas av åtal för hets mot folkgrupp är uppslutningen total. Och det kan gå hem bland de gräsrötter som ser islamkritiken som den avgörande frågan.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Richard Jomshof (SD) har varit en huvudvärk för regeringspartierna ända sedan han fick den prestigefyllda posten som ordförande i justitieutskottet. Få sverigedemokrater är så tacksamma för de politiska motståndarna att peka på när de vill angripa regeringen för SD-samarbetet.

Att han tagit en paus välkomnas därför av regeringen. Kanske särskilt i ljuset av Jimmie Åkessons aggressiva svar på avslöjandena om anonyma konton i EU-valrörelsen. Att svara på liknande sätt nu hade riskerat Tidösamarbetet.

Backas upp

Det innebär inte att partiet inte sluter upp bakom Jomshof, tvärtom så är uppbackningen i det närmaste total. Något annat hade inte varit möjligt. Jomshof ingår visserligen inte i den lilla krets av sverigedemokrater som förhandlar med regeringen eller lägger upp strategin framåt. Men han sitter i verkställande utskottet, har en stark bas i partiet och anses kunna locka väljare som frontfigur i kampen mot islam. Och ju mer han ifrågasätts av motståndarna desto starkare blir uppslutningen.

Dessutom ser ett antal partiföreträdare en möjlighet att övertyga de egna om att rättsprocessen i själva verket handlar om en strid för yttrandefriheten. Eller som chefsideologen Mattias Karlsson (SD) uttrycker det på X:

”Det är en mycket farlig väg för yttrandefriheten och demokratin som rättsväsendet nu givit sig in på med det här agerandet mot Jomshof.”

Interna trycket

Att Jomshof nu formellt delgivits misstanke om brott talar för att åklagaren tycker att han har på fötterna för att väcka åtal. Hur en sådan process slutar är svårt att sia om. Men skulle han dömas kommer det interna trycket vara stort på att peta in en förändring av hetslagstiftningen i Tidösamarbetet.

Men den fajten får huvudpersonen av allt att döma ta från en annan position än som ordförande för justitieutskottet. Att återinsätta Jomshof om han döms skulle vara alltför svårsmält för regeringen. Det verkar även SD-ledningen på det klara med.

Skulle han däremot frias räknar SD med att han ska återta sin post och att Liberalerna då än en gång ska ge den stridbare Jomshof grönt ljus.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.