Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julian Assange välkomnas med en kyss av sin svensk-spanska fru Stella Assange på flygplatsen i Australien. Foto: LUKAS COCH

Julian Assange har landat i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaksgrundaren Julian Assange har landat i Australien som en fri man. Den rättsliga striden med USA är över efter en överenskommelse där Assange erkände sig skyldig till att sprida hemlig information.

Nu behöver Julian tid att återhämta sig och vänja sig vid friheten, hälsar han hustru.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julian Assange på väg att stiga ombord på ett flygplan på Stansted flygplats i London på måndagen, visar ett foto taget av hans organisation Wikileaks. Foto: Wikileaks via AFP/TT

På onsdagseftermiddagen svensk tid landade Assange i hemlandet Australien. På tv-bilder från flygplatsen syns en lycklig och känslosam Assange krama om sin fru och sin far.

Han sträcker därefter upp armarna i en segergest mot anhängare och reportrar som samlats vid flygplatsen.

Under en presskonferens tackade Assange advokat Jennifer Robinson och hans fru Stella Assange alla som har bidragit till att få honom frigiven, från premiärminister Anthony Albanese till människor som i åratal protesterat mot spionanklagelserna.

– Utan ert stöd skulle det inte finnas det politiska utrymmet för att kunna få Julian fri, säger Stella Assange.

Deltog inte själv

Julian Assange själv deltog inte i mötet med pressen. Enligt Stella Assange är behöver han tid att återhämta sig, och hon bad journalister att respektera familjens privatliv.

– Julian borde aldrig ha tillbringat en enda dag i fängelse. Men i dag firar vi, för i dag är Julian fri, säger Stella Assange.

Wikileaksgrundaren ställdes under natten till onsdag inför domstol i Saipan på den autonoma amerikanska ögruppen Marianerna i Stilla havet.

Där erkände han sig skyldig till att ha spridit hemligstämplad nationell försvarsinformation.

Flyger till Australien

Enligt överenskommelsen döms Assange till fem år och två månaders fängelse, vilket motsvarar den tid han redan har suttit fängslad i Storbritannien.

Omfattande diplomatiska ansträngningar har legat bakom uppgörelsen med USA, uppger landets premiärminister Anthony Albanese.

– Det här är inte något som hänt under de senaste 24 timmarna. Det är något som har övervägts och tålmodigt genomarbetats på ett väl avvägt sätt, säger han och fortsätter:

– Oavsett vad du tycker om Assanges verksamhet har hans fall dragit ut på tiden alltför länge.

Sju år på ambassad

Assange var med och grundade Wikileaks, en webbplats dit stora läckor skulle kunna överföras och publiceras.

Han åtalades av USA för sin roll i 2010 års läckor av hundratusentals hemligstämplade dokument med koppling till kriget i Irak och Afghanistan.

2012 beviljades han asyl på den ecuadorianska ambassaden i London för att undvika en utlämning till Sverige, där han var misstänkt för ett sexualbrott. Den utredningen lades ned 2019 och samma år kastades han ut från ambassaden och greps av brittisk polis.

Se sändningen i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.