En familj går hand i hand längs en höstfärgad väg. En vuxen kvinna och en man som håller en liten flicka i handen, medan de också skjuter en barnvagn. Träden runt omkring har gula och gröna löv, vilket förmedlar en mysig höstkänsla. I övre vänstra hörnet syns siffrorna 3, 2 och 1 i röd färg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjerättsjuristen Lamija Cuprija listar tre juridiska fallgropar för sambor – med och utan barn. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Juristens råd till samboparen: ”Gift er!”

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre gifter sig och allt fler lever som sambo. Men ett bröllop är mer än en fest – åtminstone juridiskt.

– Att vara sambo innebär inte samma skydd, det kan bli jättetufft om man inte har fattat några beslut, säger familjerättsjuristen Lamija Cuprija.

2023 hölls det lägsta antalet vigslar på 20 år, förutom pandemiåren 2020 och 2021 – samtidigt har antalet sambos ökat stadigt de senaste tio åren.

– Många tror att man har samma skydd som sambo och gift, man lever ju i princip på samma sätt. Men vi har en mycket starkare lagstiftning för gifta personer, säger Lamija Cuprija, familjerättsjurist på Verahill.

Enligt henne är en stor juridisk skillnad att sambor inte automatiskt ärver varandra. Om en sambo avlider och inga avtal finns, kan den efterlevande tvingas köpa ut minderåriga barn från en gemensam bostad – eller flytta till något billigare.

– I en sådan situation kanske barnets intresse hade varit att bo kvar i hemmet, men det går inte alltid. Det här systemet är väldigt fyrkantigt, och en aning föråldrat, säger Lamija Cuprija.

”I det läget ger jag rådet: Gift er”

Enligt Lamija Cuprija kan man, genom att skriva testamente, delvis uppnå ett bättre skydd.

– Men om det finns gemensamma barn inblandade brukar jag faktiskt ge rådet: Gift er, just för att trygga upp om något skulle hända en av föräldrarna, säger Lamija Cuprija.

Hon menar att lagstiftningen gällande samboskap har diskuterats länge, och att den inte är anpassad för dagens samhälle.

– Frågan är högaktuell, vi har många sambor i dag och våra familjeförhållanden ser generellt annorlunda ut än för 40-50 år sedan, säger Lamija Cuprija.

I videon ger juristen tre exempel på juridiska fallgropar för sambor – med och utan barn.

JURISTENS BÄSTA RÅD

– Om du lever i ett samboförhållande med eller utan barn, se till att träffa en jurist. Se över er situation – alltifrån hur ni äger saker, till hur ni vill ha det den dagen någon av er går bort. Så att ni är införstådda med vad som gäller i ert specifika fall, säger Lamija Cuprija.

PARRELATIONER I SVERIGE

2023 hölls 44 190 vigslar. 2003 var det 42 693 vigslar men då var vi samtidigt mer än 1,5 miljoner färre svenskar.

År 2023 var drygt 1,6 miljoner personer i Sverige sambo, det är runt en tredjedel av alla som lever i en parrelation.

Sedan 2013 har antalet sambor ökat varje år, både bland par med och utan barn.

Källa: SCB och Avanza bank

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.