Socialdemokraternas finansministerkandidat MagdalenaAndersson började sin presskonferens med att visa bilder som ska åskådliggöravad Socialdemokraterna ser som regeringens stora misslyckande när det gällerjobben; att arbetslösheten i Sverige är högre än i jämförbara EU-länder, det ärbara EU:s krisländer som har det värre.
När finansminister Anders Borg senareställde sig vid samma podium som Magdalena Andersson visade han andra bildersom skulle illustrera det motsatta. Striden om verkligheten kommer attfortsätta ända fram till valet i september nästa år.
Förtroende och igenkänning
Vems beskrivning som vinner handlar om förtroende och igenkänning.Och även om väljarna känner tillit till Anders Borg så har han en akilleshäl,som heter arbetslöshet.
Både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg sa när de togöver regeringsmakten 2006 att de kommer att mätas mot bakgrund av hur väl dehar lyckats att minska arbetslösheten, särskilt den i det de kallarutanförskapet.
Enligt Magdalena Andersson visar regeringens egna prognoser förarbetslösheten att nivån kommer att vara lika hög 2017 som den var närAlliansen fick makten.
Drar sig för att riva upp beslut
Verkligheten kan vara både vän och fiende.Socialdemokraterna stångas mot samhället som det ser ut idag efter Alliansensår vid makten. De våndas inför förändringar de egentligen inte gillar men somde drar sig för att riva upp. Av ängslan över att väljarna ska straffa dem omde blir fråntagna något de vant sig vid att ha.
Socialdemokraterna kallar tillexempel genomgående regeringens skattesänkningar för ”vidlyftiga” men deaccepterar alla jobbskatteavdrag. Även ett femte jobbskatteavdrag, somregeringen ännu inte lagt fram. Lagt kort ligger som Magdalena Anderssonformulerat sig.
Inte lika tvärsäker längre
Socialdemokraterna har, ända sedan det infördes, dömt uthalveringen av arbetsgivaravgifter för dem som anställer unga under 26 år. Ävennationalekonomer som Lars Calmfors har varit skeptiska. Men nu låter MagdalenaAndersson inte lika tvärsäker längre på att den halverade arbetsgivaravgiftenska återställas. Det är inte min livsuppgift att höja skatten, sa hon påpresskonferensen där budgetmotionen presenterades.
Det är också oklart vad som händer med bolagsskatten somsänktes från 26,3 procent till 22 procent från och med i år. Nu har flera andraländer också sänkt sin bolagsskatt vilket gör det svårare för Socialdemokraternaatt höja den.