en närbild på en kabel och ett fartyg till sjöss

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera svenska kablar ligger i princip oskyddade på Östersjöns botten – hör om hur internettrafiken ändå kan säkras i videon. Foto: SVT

Känsliga svenska internetkablar ligger oskyddade på havsbotten

Uppdaterad
Publicerad

För att ha tillgång till internet är Sverige beroende av flera kablar som ligger på havsbotten. Där ligger de helt oskyddade i långa sträckor. I flera fall är de även utmärkta på sjökort.

– Säkerheten byggs inte genom övervakning, utan genom kapacitet, säger Martin Lippert, vd på Global Connect.

Kabeln är bara något tjockare än en trädgårdsslang. Ändå kan den rymma en miljard filmströmningar – samtidigt. Den ligger på havets botten och är långa sträckor oövervakad.

Historiskt sett har ankare och bottentrålning varit de största hoten mot kablarna och det är därför de märks ut på sjökort.

– Vår kabel är 700 kilometer lång, då är det svårt att skydda varje meter, säger Martin Lippert, vd på på telekombolaget Global Connect.

I princip all Sveriges internettrafik, som ständigt ökar, kommer via sjökablar. När de lades ut var risken för sabotage inget man tog i beaktande, förklarar Martin Lippert. Och kablarna är lätta att hitta.

– Men det finns mycket metall i en sjökabel så de är lätta att identifiera med olika former av sonar och detektorer.

Repareras på under ett dygn

Om en kabel skulle gå sönder är det möjligt att laga den. Det som kan ta tid är att få tillgång till ett speciellt kabelläggningsfartyg, som det inte finns så många av.

– Men själva reparationen tar typiskt sett under ett dygn, säger Martin Lippert.

Varför kan man inte använda satelliter?

– Det finns inte samma kapacitet, de använder ju radiovågor. Fiber har nästan oändlig kapacitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.