Både Sara Skyttedal och Ebba Busch Thor har kommenterat DN:s granskning i sina sociala medier. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sara Skyttedal och Ebba Busch Thor reagerar efter granskningen om hur Adaktusson röstat i abortfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Både partiledaren Ebba Busch Thor och KD:s toppkandidat i EU-valet Sara Skyttedal reagerar i sociala medier efter DN:s granskning om hur Lars Adaktusson röstat i abortfrågan.

– Vi tycker inte att aborträtten och abortfrågan ska lyftas upp på EU-nivå, säger Ebba Busch Thor på Instagram.

I ett kombinerat video- och textinlägg säger Ebba Busch Thor att Kristdemokraterna står bakom svensk aborträtt och att det är något som partiet har gjort i flera decennier.

”De som påstår något annat nu far antingen medvetet eller omedvetet med osanning. Men vi tycker inte att aborträtten och abortfrågan ska lyftas upp på EU-nivå”.

EU-valet 2019

Hon förklarar inställningen med att man behöver kompromissa med andra EU-länder varje gång en fråga lyfts på EU-nivå, och nämner som exempel att Irland fram till 2013 hade ett totalförbud mot abort.

”Vill man värna svensk aborträtt så tycker vi att det är rätt väg att gå att inte sätta sig ner och kompromissa med länder som Polen, Malta och Irland”, säger hon.

”Skulle inte ha röstat som Adaktusson”

KD:s toppkandidat till EU-valet, Sara Skyttedal, har kommenterat uppgifterna i DN:s granskning i ett inlägg på Facebook. Hon skriver att hon själv inte skulle ha röstat som Lars Adaktusson.

”Jag tänker göra allt som står i min makt för att förhindra att Bryssel ska få inflytande över svenska kvinnors rätt till abort.”

Hon är inne på samma linje som Ebba Busch Thor när det gäller att inte lyfta frågan på EU-nivå. Skyttedal skriver att det är den huvudsakliga förklaringen till varför KD:s EU-parlamentariker genom åren röstat som de gjort.

”Men att aktivt rösta emot en resolution som fördömer vedervärdiga förhållandena och kvinnoförtryck i tredje land – det tycker jag är helt fel”, skriver Skyttedal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet