Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

SVT Nyheter erfar: Kinas ambassadör uppkallad till UD 40 gånger

Uppdaterad
Publicerad

Kinas ambassadör i Sverige har kallats upp till Utrikesdepartementet för samtal 40 gånger, erfar SVT Nyheter. Ambassadör Gui Congyou hävdar att det rör sig om minst 60 möten på olika nivåer på UD.

– Det är unikt att Kina aktivt under lång tid har agerat med en offensiv kampanj och kritik mot medier, säger Björn Jerdén på Utrikespolitiska institutet.

SVT Nyheter erfar från hög nivå inom utrikesförvaltningen att UD kallat upp den kinesiske ambassadören Gui Congyou 40 gånger för samtal men det är oklart om det gäller under hela hans ämbetstid i Sverige. Han tillträdde i slutet av 2017.

Men uppgifterna om antalet samtal går isär.

Kina och Sverige

Kinas ambassadör hävdar i ett svar till SVT Nyheter att han haft mer än 60 möten bara under 2018 med ”kolleger på olika nivåer vid det svenska utrikesministeriet”. ”Båda sidor behöver kunna ha uppriktiga samtal även om olika synsätt och åsikter”, enligt en skriftlig kommentar från Kinas ambassad.

Sekretess för ”uppriktiga samtal”

På UD vill man inte uppge innehållet i samtalen. Det råder sekretess för den här typen av möten som brukar kallas ”uppriktiga samtal”. I en skriftlig kommentar via presstjänsten sägs att ”UD för en löpande dialog med Kinas ambassad om angelägna frågor i relationerna”.

Ansträngda relationer

Relationerna mellan Sverige och Kina är ytterst ansträngda inte minst på grund av fallet med den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai.

De samtal som den svenska utrikesledningen haft med Kinas ambassadör Gui Congyou kan även ha handlat om diskussioner om att lösa den infekterade och låsta frågan om Gui Minhai.

Missnöje från UD

Vid flera tillfällen har UD visat sitt missnöje med ambassadörens agerande när det gäller brist på respekt för yttrandefriheten i Sverige. Det senaste fallet gäller Kinas kritik mot att bokförläggaren Gui Minhai tilldelas årets Tucholskypris av Svenska PEN.

I ett skriftligt uttalande som publicerades på ambassadens hemsida kräver Kina att Svenska PEN drar tillbaka priset. I en intervju i Sveriges Radio motsätter sig ambassadören att den svenska regeringen närvarar vid prisutdelningen.

– Det är givetvis allvarliga uttalanden. UD har framfört till ambassaden att yttrandefrihet råder i Sverige, kommenterade utrikesminister Ann Linde (S) i Kulturnyheterna.

Påtryckningar mot FN

Kinas ambassadör fick även motta en svensk protest för sitt agerande i samband med FN-konferensen om mänskliga rättigheter i Stockholm tidigare i år. SVT Nyheter kunde då avslöja att Kinas ambassad stoppade evenemanget genom påtryckningar mot FN.

Unik kampanj

Forskare på Utrikespolitiska institutet har vid jämförelser med andra länder funnit att Kinas Sverigekampanj är unik i Europa.

– Kampanjerna mot medierna sammanfaller med ambassadörens tillträde, men sker utan tvekan med Pekings goda minne. Ett syfte från Kinas sida kan vara att dämpa kritiken mot landet. Men mediebilden av Kina har inte blivit mer positiv, snarare tvärtom, säger Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina och Sverige

Mer i ämnet