Demonstranter firar domen i Manila, Filippinerna Foto: TT

Kina: ”Domen är ogiltig och inte bindande”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kina varken accepterar eller erkänner dagens dom, som kan bli en pyrrhusseger för Filippinerna och för omvärlden. Området kring Sydkinesiska sjön har sällan varit så militariserad och läget så spänt – trots fredstid.

Susan Ritzén

Klimat, miljö och vetenskap

President Xi Jinping var tydlig i dag när han kommenterade domen från Beijing. Han kommer inte att acceptera några förslag eller ageranden som kan komma att följa av dagens dom. Ett avgörande som helt gick på Filippinernas linje, och en dom som vissa bedömare nu befarar bara försvårar samarbetet i regionen.

Nio ynka streck på kartan är kärnan i dagens gränskonflikt i Sydkinesiska sjön, men inga domstolsutslag i världen verkar kunna rubba de kinesiska anspråken på nästan hela innanhavet. Det har Kina redan meddelat, på presskonferenser i Beijing i vår och på köpta helsidor i tidningar över hela världen, även i Svenska Dagbladet för några veckor sedan.

Konflikten om Sydkinesiska havet

Kinesiska statsmedier uppger i dag att Kina inte kommer att följa utslaget, och Kina har dessutom bojkottat förhandlingarna som inleddes 2013. Filippinernas delegation har de senaste åren bara mött tomma stolar i den särskilt upprättade FN-tribunalen i Haag. Och det är svårt att se någon snar lösning på konflikten.

Historisk rätt

Kina har gjort klart att man anser sig ha historisk rätt till området, trots att stora delar av Sydkinesiska sjön ligger långt från Kinas fastland och även långt från Kinas sydligaste semesterö Hainan. I ett kontroversiellt drag har Kina de senaste åren uppfört byggnader och landningsbanor på de tidigare i huvudsak obebodda reven på några av ögrupperna. Något som ökat spänningen ytterligare.

Bråken kring sjön har pågått länge. Men Filippinernas nuvarande konflikt med Kina gäller en av atollerna; Scarborough Shoal, som Kina och Taiwan också gör anspråk på. I april 2012 upptäckte det filippinska flygvapnet åtta kinesiska fiskefartyg som hade ankrat vid reven. Den filippinska marinen uppger att man vid närmare inspektion hittade tjuvfiskade koraller, skaldjur och levande hajar i lasten på ett av fartygen och att man försökte gripa besättningen, men hejdades av två kinesiska militärfartyg.

Befarar flygförbudszon

Sedan dess har Kina fortsatt att hejda Filippinerna från att ens närma sig öarna, och stämningen har varit spänd. USA har försäkrat Filippinerna militär hjälp ifall konflikten skulle eskalera och har också gjort militärflygningar över vattnen, enligt uppgift för att försäkra sig om att Kina inte bebygger den atollen också. Även Australien har flugit över delar av området, eftersom det har funnits farhågor om att Kina försöker skapa en flygförbudszon över delar av sjön.

Men konflikten som Filippinerna tog till den permanenta skiljedomstolen i Haag och som nu avgjort av en speciell FN-tribunal utvidgades till sist till att röra hela Kinas anspråk i Sydkinesiska sjön, och alla aktörerna med sina olika anspråk är därför intresserade av utslaget i dag.

Risk för krig

Vissa befarar att en ökad militarisering och upptrappning av konflikten kan leda till krig i den här delen Asien, ett område som har blivit mycket mer spänt de senaste åren; i samband med Kinas ökande nationalism och expansiva retorik.

Kina har tidigare erbjudit sig att förhandla om gränskonflikterna med varje enskilt land runt sjön, men fler länder, som Vietnam till exempel, känner sig nu så hotade av den stora grannen i öst att man begärt hjälp av länder som USA och Australien för att kunna skydda sig vid en militär konflikt.

Konflikten i Sydkinesiska sjön

Sydkinesiska sjön är ett innanhav i Stilla Havet med omstridda gränser. Här passerar en tredjedel av världens fartygsfrakt och här tros stora gas- och oljefyndigheter finnas.

Kina, Vietnam, Filippinerna, Taiwan, Malaysia, Indonesien och Brunei gör alla anspråk på delar av havets och dess rev.

Dagens domstolsutslag rör Filippinernas anspråk på atollen Scarborough Shoal och Kinas anspråk på runt 90 procent av havet, en vag linje med nio streck och stora hål som kallas niostreckslinjen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Konflikten om Sydkinesiska havet

Mer i ämnet