Kommunal och ordförande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ordförande Malin Ragnegård berättar varför fackförbundet Kommunal varslar om strejk. Foto: Makan Rahmati/SVT, Christine Olsson/TT

Kommunal varslar om strejk – drygt 5 000 kan beröras

Uppdaterad
Publicerad

Kommunal har varslat om strejk efter att förhandlingarna med arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt Sobona strandat. Cirka 5 000 personer kan komma att påverkas av varslen.

Enligt Kommunal berör varslen anställda i kommuner, regioner och Sobona.

Yrkesgrupperna som kommer att beröras är bland annat måltidspersonal, vaktmästare, lokalvård och renhållningsarbetare.

Parterna har till klockan sju på morgonen, den 18 april, på sig att komma fram till en överenskommelse. Annars läggs arbetet ner på ett stort antal arbetsplatser, varnar Kommunal.

Varslen innefattar även en nyanställningsblockad, samt mer- och övertidsblockad i ett antal kommuner, även dessa börjar gälla den 18 april klockan sju på morgonen.

Kommunal: ”Oacceptabelt”

Kommunal kräver att utbetalning av ny lön ska ske i tid och att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider.

– Det är helt oacceptabelt att vissa inte fått sina nya löner utbetalda på flera månader, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande på Kommunal.

Kommunal vill också att förbättringar i dygnsviloregleringarna ska ske för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Krav som Kommunal menar att motparterna inte gått med på.

Sobona: Mottagit varslet

I ett mejl till SVT kommenterar Christina Lingdén, kommunikationschef på Sobona, den potentiella strejken:

”Vi har mottagit varslet och får nu analysera detta. Vi vill alltid hitta lösningar vid förhandlingsbordet och vår förhoppning är självklart att det inte ska behöva gå så långt som till strejk”

SVT har sökt SKR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.