Uppsala blev i år för andra gången utsedd till årets klimatstad av Världsnaturfonden (WWF) och bakom det ligger ett unikt samarbete med runda-bords-möten och fokusgrupper.
År 2010 inbjöd kommunen andra lokala aktörer att ingå i nätverket Uppsala klimatprotokoll. I dagsläget ingår ett 30-tal aktörer, bland annat de två universiteten, Region Uppsala och flera stora företag. Alla jobbar mot samma mål – att minska de samlade utsläppen, det vill säga inte bara de som sker lokalt utan även utsläpp som sker när en kommuninvånare till exempel flyger utomlands på semester.
– De samlade utsläppen har minskat med 13 procent sedan 1990, men de lokala har minskat
med 26 framför allt på energisidan. Transporter ligger stilla, säger Björn Sigurdson som är klimatstrateg i Uppsala kommun.
”Alla måste göra sitt”
Målet till 2020 är att de samlade utsläppen ska ha minskat med 30 procent.
– Det är de nödvändiga målen för Uppsala. Vi gör vår del och försöker underlätta så mycket som möjligt för andra, men sedan måste alla som bor och arbetar här göra sitt, menar Björn Sigurdson.
Vad kan kommunen göra för att få invånarna att minska utsläppen?
– Vi gör redan en hel del – utvecklar det hållbara resandet. Vi blev Sveriges bästa cykelstad 2018. Vi har stöd via energi- och klimatrådgivning till enskilda, företag och föreningar.
För 30 år sedan var de samlade utsläppen nio ton per år och invånare. Nu ligger de på sex ton. När Vattenfall är klara med sin ombyggnad av värmeverket och då helt övergått till biobränsle från torv, kommer det att medföra en kraftfull sänkning.
– Det långsiktiga målet är att vi ska ha minusutsläpp 2050. Det är också de nödvändiga målen där alla måste vara med och bidra. Just nu spricker de därför att våra resor ökar. Vi åker mer och längre, säger Björn Sigurdson.
Fossilfri fordsonsflotta
Däremot tror han att kommunen kan nå sina egna klimatmål inom organisationen.
– Vi har några mål till 2020 som till exempel fossilfri fordonsflotta – den vet vi att vi klarar.
Nästa år kommer kommunen arbeta tillsammans med andra organisationer för att se hur de kan underlätta för medarbetare och invånare att leva mer klimatmedvetet, bland annat genom webbplatsen svalna.se där man kan räkna på sin klimatpåverkan.
– Det är en jättestor omställning som ska till här i samhället, säger Björn Sigurdson.