Foto: Scanpix

Kraftig ökning av lobbyister i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet lobbyister, professionella påtryckare, har på 20 år ökat från 100 till 700-800. Det visar en kartläggning som tidningen Dagens Samhälle publicerar inom kort. Deras huvudsakliga uppgift: att påverka 1.500 heltidspolitikers beslut i stat, landsting och kommuner.

De stora företagen och organisationerna har länge haft anställda med arbetsuppgiften att få igenom, eller förhindra, politiska beslut på regeringsnivå. Trenden är att de så kallade public affairs-jobben växer starkt i antal och att många företag insett att stora pengar finns att tjäna på att rätt beslut också fattas ute i kommuner och landsting. Affärerna med den offentliga sektorn omsätter årligen över 800 miljarder kronor och är direkt eller indirekt beroende av politiska beslut.

Enligt Dagens Samhälle är 400 till 500 medarbetare i företag och organisationer med uppgiften att följa och påverka politiken. Hos PR-byråer finns 200 till 300 professionella påtryckare med goda politiska kontakter som hyrs in som konsulter av den som vill påverka besluten.

Flera har kopplingar till politiska partier

Dagens Samhälle har listat Sveriges 50 mäktigaste påtryckare och bland dem har de flesta kopplingar till politiska partier. De har antingen erfarenheter som politiker eller har arbetat i partiorganisationer. På listan finns till exempel Peje Emilsson som arbetat för Moderaterna i flera valrörelser. Här finns också Ilija Batljan som varit kommunalråd i Nynäshamn och oppositionslandstingsråd i Stockholms län, Anders Lago som under många år var kommunalråd i Södertälje och Mikaela Valtersson, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Var tredje politiker som lämnar riksdagen blir lobbyist

Aftonbladet gjorde nyligen en klartläggning av de 266 politiker och politiskt tillsatta tjänstemän som under de senaste sex åren lämnat riksdagen och regeringskansliet. Det visade sig att mer än var tredje, 37 procent, nu arbetar med att påverka politiker och andra makthavare. Bland de mer kända politikerna som numera arbetar som lobbyister finns till exempel den förre statsministern Göran Persson (S), den förre finansministern Pär Nuder (S), den förra jämställdhetsministern Nyamko Sabuni (FP) och den förre försvarsministern Sten Tolgfors (M). På sina nya jobb som konsulter och rådgivare har de nytta av sina gamla kontakter inom politiken.

Tanken på ett register för lobbyister, som EU-kommissionären Cecilia Malmström nu vill ha, har diskuterats vid tidigare tillfällen men avfärdats. För 13 år sen ansåg den så kallade Demokratiutredningen att ett lobbyistregister var en dålig idé eftersom ett sådant skulle gynna de mest organiserade och resursstarka PR-firmorna och stänga ute andra.

Fotnot: Tidningen Dagens Samhälle ägs av ”ett fristående och redaktionellt oberoende bolag” som ägs av SKL, intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.