Den 33-årige mannen var polisanmäld för misshandel, tidigare anhållen i sin frånvaro för grov kvinnofridskränkning, och dömd sedan tidigare för liknande brottslighet. Men anhållan mot honom hävdes, och några dagar senare bröt han sig in hemma hos sin tidigare flickvän, Lotta, och misshandlade henne så svårt att hon några dagar senare avled.
Åklagaren har fått hård kritik, bland annat av advokat Elisabeth Massi Fritz, för hur utredningen kring fallet har skötts. I vanliga fall granskar åklagare själva sitt arbete, men nu kommer krav från politiskt håll om att fallet med Lotta ska utredas ytterligare.
– Vi vill att en oberoende expert tittar på vad som gått fel. Inte minst med tanke på att den här gärningsmannen har ägnat stor del av sitt 33-åriga liv åt att misshandla och våldföra sig på kvinnor, säger Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, till SVT Nyheter.
”Stort samhällsproblem”
Lotta hade anmält mannen för att ha hotat och trakasserat henne under våren, efter att hon avslutat relationen, något även anhöriga vittnar om. Men då hon inte ville medverka i utredningen, enligt Aftonbladet på grund av rädsla, lade åklagaren ner åtalet.
Läs mer: ”Hon var så förtvivlat rädd”
Att så få män som är våldsamma mot kvinnor lagförs, att det fortfarande är så få anmälningar och åtal, är ett stort jämställdhet- och samhällsproblem, säger Roger Haddad.
– Man tappar till slut förtroendet för rättsväsendet.
Partiet har krävt att män som är anhållna för våld mot kvinnor ska vara tvungna att delta i behandlingsprogram för att över huvudtaget kunna få villkorlig frigivning. Man är beredda att kräva skärpa lagstiftningen, om det visar sig att det finns luckor, säger Roger Haddad.
– Jag tycker lagstiftningen som den ser ut idag ger åklagarmyndigheten full möjlighet att väcka åtal och göra de utredningar som krävs. Jag tror att det behövs mer jävlaranamma i den här typen av frågor.
”Finns hot som är dokumenterade”
Att åklagaren bör granskas av en oberoende part tycker även advokat Elisabeth Massi Fritz, som redan tidigare uttryckt hård kritik mot utredningen. Hon anser att det är anmärkningsvärt att förundersökningen lades ner i ett så tidigt skede, och att anhållan mot mannen hävdes.
– Enligt den informationen jag har finns hot som är dokumenterade via telefon och sms, det finns vänner och bekanta, så det är klart att det funnits dödbevisning. Det mest kritiska är att man häver anhållningsbeslutet och under den här tiden har mannen en villkorlig frigivning – och då begår han ett brott till.
Läs mer: Få döms för grov kvinnofridskränkning
Att Lotta inte skulle ha velat medverka i utredningen har ingen betydelse, säger Elisabeth Massi Fritz.
– Åklagaren har skyldighet att vidta alla utredningsåtgärder. Om en kvinna är rädd eller inte spelar ingen roll. Då ska man säkra bevisningen, exempelvis förhör man kvinnan via video och säkrar detta så att det finns tillgängligt för en rättegång.
Vill se hårdare straff
Förutom en oberoende granskning av åklagaren behövs hårdare straff för våldsbrott mot kvinnor, menar Elisabeth Massi Fritz, och ifrågasätter att vi i Sverige över huvud taget använder oss av villkorliga frigivningar när det finns en hotbild.
Samhället sviker kvinnor som Lotta, säger Massi Fritz. Kvinnor som vågar anmäla, men sedan inte får det skydd de blivit lovade – och har rätt till.
– Det var känt att den här mannen med stor sannolikhet skulle komma att begå nya brott. Det är fullständigt katastrofalt, om jag ska vara helt ärlig.
– För alla män som dödar kvinnor, och jag har haft väldigt många under mina 24 år, finns en gemensam nämnare. Alla de här kvinnorna har blivit hotade, men polis och åklagare har inte tagit det på fullt allvar. Det finns många kvinnor som Lotta som till slut blev dödade för att de inte fick samhällets hjälp.
Kritisk till uttalande
Riksåklagaren är kritisk till Roger Haddads uttalande att ”Fallet är djupt tragiskt och vittnar om behovet av att samhället på alla området gör sitt yttersta för att förebygga och förhindra våld mot kvinnor”. I ett pressmeddelande skriver riksåklagaren att det inte kan tolkas på annat sätt än att Haddad är starkt kritisk till hur den ansvariga åklagaren handlagt den tidigare anmälan.
”Det är enligt min mening olämpligt att en ledamot av riksdagen uttalar sig på det sättet. Rättsväsendets hantering av enskilda ärenden ska vara skild från inflytande från den politiska makten. Så fungerar det i alla rättsstater och så bör det vara även i Sverige”, skriver riksåklagaren och fortsätter:
”Innan granskningen är färdig och det är klarlagt vad som förekommit i ärendet finns anledning att vara återhållsam med att dra slutsatser om vad som kan komma ut ur den processen. Hur rättsväsendet ska kunna förhindra våld mot kvinnor är en viktig diskussion som måste föras under seriösa former och med utgångspunkt från fakta.”
Hit kan du vända dig om du utsätts för våld
- Kvinnofridslinjen. Erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt, 020-50 50 50. De kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour. Telefonssamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.
- Unizon har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt kvinnor och tjejer via telefon och andra insatser.
- Det finns också ungdomsjourer som vänder sig till unga oberoende av kön, som till exempel 1000möjligheter eller Killfrågor.se, som har stöd för killar mellan 10 och 18 år via chatt.
- ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt tjejer och kvinnor via telefon och andra insatser.
- RFSL, brottsofferjour för HBTQ personer, erbjuder samtalsstöd via telefon, 020-34 13 16.
- Rikskriscentrum – Sveriges kriscentrum för män är en paraplyorganisation för verksamheter som arbetar med att ge stöd till män i kris. Här kan du hitta kontaktuppgifter till kriscentra för män runt om i landet.
- Kom till oss är polisens informationssida om brott i nära relationer. Lever du i en situation med inslag av kränkningar, hot och våld? Ring 114 14 eller uppsök närmaste polisstation. Vid akuta ärenden ring 112.
- Nationella hjälplinjen erbjuder samtalsstöd via telefon, 020-22 00 60, och via nätet om du mår dåligt.
- Jourhavande medmänniska, 08-702 16 80, är en ideell organisation som erbjuder samtalsstöd via telefon.
- Brottsofferjouren, 0200-21 20 19, erbjuder stöd till den som utsatts för brott.
Källa: 1177 Vårdguiden