”Jag kan för mitt liv inte förstå varför vi inte låter anhöriga lämna in pengar under kontrollerade former om man nu menar att syftet är att motverka penningtvätt”, säger försvarsadvokat Anna Dahlbom Langley. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Pressbild

Kriminalvårdens beslut att strypa pengar från anhöriga sågas: ”Kan strida mot grundlagen”

Publicerad

Anhöriga är oroliga och intagna strejkar. Kriminalvårdens beslut om att strypa pengar till intagna på landets anstalter och häkten kan bryta mot grundlagen. Det anser försvarsadvokaten Anna Dahlbom Langley.

– Det är en helt orimlig inskränkning utav deras mänskliga rättigheter, säger hon.

Kriminalvårdens beslut om att strypa pengar från anhöriga och vänner har lett till strejk på både Norrtäljeanstalten och Hall i Södertälje. Nu får det även kritik från jurister. Försvarsadvokat Anna Dahlbom Langley har skrivit en debattartikel tillsammans med sin kollega Linus Gardell och de menar att Kriminalvårdens beslut kan strida mot grundlagen.

– Intagna på häkten och anstalter har som alla andra människor rätt att förfoga över egna medel för att kunna göra inköp av olika slag, det här har de berövats i och med Kriminalvårdens beslut. Det kommer slå väldigt hårt i kontakten med anhöriga, säger Anna Dahlbom Langley.

”Totalt felaktigt”

Bidraget på 90 kronor i veckan som de intagna får går bland annat till telefonkort och frimärken. Telefonkorten finns i två varianter: 20 kronor och 100 kronor.

– De här pengarna räcker knappt till någonting. Kriminalvården tillhandahåller det mest basala men man kanske behöver en hårborste, någon speciell kräm eller behöver köpa snus eller cigaretter. Men det är det faktum att kontakten med anhöriga begränsas som är mest allvarligt då de intagna behöver köpa telefonkort och frimärken för att upprätthålla kontakten, säger Anna Dahlbom Langley.

Kriminalvården säger att pengarna räcker, du håller inte med?

– Det är totalt felaktigt. Jag skulle vilja se den människa som har möjlighet att klara sig på 90 kronor i veckan. De här pengarna räcker till drygt ett paket cigaretter i veckan och möjligtvis en frukt eller två. Än mer allvarlig är de häktades situation eftersom de inte är dömda än.

Finns möjlighet till jobb – men bara för ett fåtal

På fängelserna finns möjlighet att tjäna ett par extra hundringar i veckan genom att jobba med exempelvis städ eller tvätt. Även på häktena finns viss begränsad möjlighet till sysselsättning.

– Men det erbjuds bara till ett par enstaka personer per avdelning. Den stora merparten, bland de som inte är dömda, kommer få klara sig på 90 kronor. Det är en helt orimlig inskränkning av deras mänskliga rättigheter, säger Anna Dahlbom Langley.

Hon berättar att många anhöriga och intagna har hört av sig och är oroliga.

– Det finns en stor frustration och besvikelse både från de anhöriga och från de intagna.

Under tisdagen bekräftar Justitieombudsmannen, JO, att man hittills fått in 55 anmälningar som gäller Kriminalvårdens beslut. Anna Dahblom Langley hoppas nu att myndigheten ska utreda frågan så snabbt som möljligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.