Kriminolog: Ökat dödligt gängvåld kan bero på en normförskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Det dödliga våldet bland kriminella i Sverige ökar enligt Brottsförebyggande rådet. Enligt kriminologen Manne Gerell finns det inga enkla svar på denna utveckling, men en tes som delvis kan förklara ökningen är en normförskjutning i den kriminella miljön.

– När somliga börjar att använda automatvapen, sprängämnen eller handgranater så måste de andra följa efter.

Det dödliga våldet i den kriminella miljön har ökat sedan 2012 och flyttat utomhus till gator och torg. Våld i denna typ av miljö är nu dubbelt så vanligt som på 1990-talet, uppger Brottsförebyggande rådet (Brå).

Enligt Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, finns det inga enkla svar på varför det dödliga våldet i Sverige ökar. En tes som rimligen kan förklara utvecklingen är en normförskjutning och kapprustning i den kriminella miljön, menar Manne Gerell. 

– I de här miljöerna är våldskapitalet ganska viktigt. För att kunna tjäna pengar och etablera sig i den miljön behöver man utöva något våld eller åtminstone upplevas göra det. När somliga då börjar använda automatvapen, sprängämnen eller handgranater så måste de andra följa efter, säger Manne Gerell i SVT Aktuellt. 

Snabba insatser faktor till att flera brott löses 

Manne Gerell lyfter fram snabba polisiära insatser som en faktor till att kunna lyckas med att klara upp brott inom den svenska gängkriminella miljön. 

– Forskning har kunnat visa att en framgångsfaktor som verkar associerad med ökad uppklarning är snabba insatser som husrannsakan hos brottsoffer eller dörrknackningar. Att det går snabbt och att man är offensiv i de initiala skeendena av utredningen, säger han. 

Enligt Gerell har polisen problem med att det oftast är flera fall som kommer inom en kort tid.  

– Då har polisen inte personal nog som kan vara snabbt ute och göra de här åtgärderna. Där behöver polisen få mer resurser men också förändra sin organisation och arbetssätt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.