I september kom EU:s energiministrar överens om att införa ett vinsttak för elproducenter. Vinster över 180 euro per megawattimme ska betalas till staten för att sedan omfördelas till elkunderna.
Men till skillnad från flera andra EU-länder kommer de svenska elbolagen få behålla sina övervinster från vintern. Lagen började gälla i EU den 1 december 2022, men i Sverige kommer vinsttaket införas först den 1 mars.
Enligt Svenska kraftnät och Energimarknadsinspektionens beräkningar skulle ett vinsttak kunnat ge statskassan 6 miljarder under januari och februari, skriver DN.
Behövs kompletterande lagstiftning
Regeringen menar att det är naturligt att det tar tid på grund av att kompletterande lagstiftning har behövt införas innan vinsttaket kunnat komma på plats. Det tar därför tid för lagarna att gå igenom alla instanser innan de kommer på plats.
Finansdepartementet kommenterar att vinsttaket dessutom ses som en skatt och att det inte är tillåtet att tillämpa skatt retroaktivt.
Flera experter som tidningen pratat med är däremot tveksamma till de förklaringarna. Förordningar från EU ska tillämpas direkt, och förordningen trädde i kraft redan den 8 oktober så det finns därför ingen risk för retroaktivitet enligt professorn Mats Tjernberg.
”Prioriterade andra frågor”
Samtidigt säger Energi- och näringminister Ebba Busch i Morgonstudion att hon var redo att införa vinsttaket omedelbart i höstas men att det var en fråga om prioriteringar.
- Det handlar om att det underlag jag fick när vi tittade på den här frågan i höstas gav vid handen att det bara skulle handla om några hundra miljoner. Då kan man tycka bara och bara, men där har andra frågor varit mer prioriterade. Inte minst att få på plats elstödet, säger Ebba Busch till SVT.
– Man har landat i helt olika siffror, säger Ebba Busch som betonar att den här frågan är Finansdepartementets ansvar.
SVT har sökt finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Kallas till näringsutskottet
Miljöpartiet har nu kallat upp Ebba Busch till näringsutskottet med anledning av nyheten.