• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ulf Kristersson Foto: TT

Kristersson måste rivstarta

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Ulf Kristersson väljs till ny moderatledare så måste han rivstarta. Någon smekmånad blir det inte tal om. Tiden håller på att rinna ut för Moderaterna och ska Ulf Kristersson ha en chans att vända opinionen måste han börja leverera direkt.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Valet av ny partiledare sker på söndagseftermiddagen. Som det ser ut nu är Ulf Kristersson den ende kandidaten. Därmed får det betraktas som mer eller mindre klart att Kristersson blir näste moderatledare.

Sakpolitiskt är han till stor del bunden av de beslut som partiet redan har fattat eller som ska fattas under den ordinarie arbetsstämman ett par veckor senare. Men en partiledare har naturligtvis ändå stor möjlighet att påverka partiets riktning genom egna val och prioriteringar.

Krisen kan vara en fördel

Förväntningarna inom partiet är också stora på den nye partiledaren. Det krisartade läget för partiet innebär dock paradoxalt en fördel för Ulf Kristersson. Det är som att bli ny VD i ett företag som krisar. Det behövs inga stora förbättringar av resultatet för att den nya chefen ska hyllas. Sådan är utgångspunkten också för Kristersson. Han kommer inte att jämföras med Reinfeldts rekordval utan med Anna Kinberg Batras bottensiffror.

Ingen förväntar sig längre att Moderaterna ska göra ett succéval 2018. Kan Kristersson bara lyfta siffrorna några procentenheter jämfört med sommarens låga noteringar betraktas valet nästa år som en framgång.

Politik handlar mycket om förväntningar. Därför är det betydligt svårare att efterträda en framgångsrik partiledare än en misslyckad. Det fick Anna Kinberg Batra erfara och det kommer Kristersson nu att kunna dra nytta av.

Agendas partiledardebatt

Hans första riktigt stora utmaning är nästa veckas TV-sända partiledardebatt i SVT:s Agenda. Här får han ett gyllene tillfälle att omgående göra avtryck i en politisk debatt som lockar en stor TV-publik. Han får också chans att möta statsminister Stefan Löfven i en första debatt.

Ulf Kristersson är en skicklig talare och kan pedagogiskt förklara svåra politiska problem. Perfekt för seminarier, skulle man kunna säga. Men hur han fungerar i en partiledardebatt i TV där det krävs betydande slagkraft och förmåga att formulera sig i korta kärnfulla budskap vet ingen ännu.

Veckan efter partiledardebatten samlas Moderaterna till ordinarie arbetsstämma där politiken ska fastställas inför valåret. Partiledningens förslag har redan spikats och är inget som Ulf Kristersson nu kan påverka. Å andra sidan har han även tidigare tillhört partiledningen och känner sannolikt inga behov av att riva upp dessa beslut. Ändå har han som partiledare stor möjlighet att tolka partistämmans beslut och på det sättet styra partiets politik utifrån egna prioriteringar.

Regeringsfrågan

En tredje utmaning att hantera är alliansens splittring i regeringsfrågan. Både Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att bilda en alliansregering även om de rödgröna partierna blir större efter valet. En sådan regering skulle vara beroende av Sverigedemokraternas stöd, och har därför fått kalla handen av både Centerpartiet och Liberalerna. Centerpartiet har i stället börjat prata om att försöka bilda en regering med stöd över blockgränsen. Hur det ska gå till är dock oklart.

Oenigheten gör att regeringsfrågan kommer att vara fortsatt besvärlig för alliansen. Först när partierna ger någon form av gemensamt besked i frågan kommer den att förlora sin sprängkraft. Men ett sådant kommer sannolikt att dröja.

Alliansens vägval

Den fjärde utmaningen har direkt koppling till regeringsfrågan och handlar om hur Ulf Kristersson ska försöka hålla ihop alliansen inför valet. Allianssamarbetet har haltat betänkligt under hela mandatperioden och i flera centrala politiska frågor har partierna landat i olika slutsatser. Det handlar inte bara om regeringsfrågan utan också centrala politiska frågor som migrationspolitiken, där Centerpartiet håller fast vid en generös asylpolitik medan Moderaterna allt mer närmat sig Sverigedemokraterna.

När valet nu närmar sig finns därför flera vägval som måste göras inom alliansen. Hur tätt ska samarbetet inom alliansen vara inför valet? I vilka frågor finns förutsättningar att komma överens? Hur detaljerat ska ett gemensamt valmanifest vara? Här finns inga givna svar ännu, men vägvalen kan vara avgörande för alliansens framtid och möjligheter att vinna valet.

LÄS MER: Tre röster om Ulf Kristersson

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.