EU-mötet i Kiruna har inletts och är också starten på Sveriges ordförandeskap i EU det kommande halvåret. EU-kommissionen, den svenska regeringen och ett stort antal journalister är på plats.
Nato står i fokus, men det finns även en stor nyfikenhet från utländska journalister kring Sverigedemokraterna, enligt SVT:s David Boati som är på plats. Bland annat hur stort inflytande partiet har på den svenska regeringen och vad det betyder för ambitionerna att hitta europeiska lösningar kring klimatfrågan och migrationen.
Det är något som även varit omskrivet i utländsk media, bland annat har nyhetsbyrån AP skrivit: “Ytterhögerns skugga ligger hotande över Sveriges EU-ordförandeskap”.
I SVT:s Morgonstudion säger statsminister Ulf Kristersson att han ”inte alls förstår den kritiken”. Han uppger att han redan diskuterat med parlamentet hur Sverige ser på Europasamarbetet och konstaterat att partierna står enade.
– Nu är vi åtta parter av åtta som är för det svenska EU-medlemskapet, som arbetar för att vi ska lösa saker gemensamt, säger han.
”Då kommer Sverige anpassa sig”
I det klimatpaket som ligger föreslås höjning av EU:s lägstanivå för reduktionsplikten. På torsdagen gästade Sverigedemokraternas klimatpolitiske talesperson Martin Kinnunen Aktuellt, och fick frågan om partiets klimatarbete.
– Det finns inget behov av att driva på mer. Här är risken att man gått för långt och att istället kommer Europa tappa konkurrenskraft till andra länder utanför Europa, sa han i programmet.
Kristersson säger att Sverige inte vill ha en mycket högre reduktionsplikt än andra länder. Däremot vill man ha en gemensam Europeisk nivå, som Sverige kommer anpassa sig till.
– Då blir det lika för alla länder i hela Europa. Det är precis det vi också kommit överens om mellan regeringen och SD i Tidöavtalet. Sen tror jag klimatpolitiken måste vara mycket bredare, offensivare än att bara handla om reduktionsplikten.
Så den oro som finns på vissa ställen i Europa, att SD skulle få inflytande som skulle kunna bromsa klimatmålen, den är obefogad?
– Ja, den är fullständigt obefogad. Sverige kommer ha en mycket ambitiös klimatpolitik men vi kommer inte lägga all kraft bara på reduktionsplikten.