Anna Dahlberg är en av de borgerliga debattörer som nu anser att Arbetsförmedlingen glider på sanningen då man säger att allt fler nyanlända får ett jobb. Foto: Marcus Ericsson, TT/Daniel Hols, SVT.

Kritik mot Arbetsförmedlingens rapport om nyanlända i jobb

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler nyanlända får ett jobb, menar Arbetsförmedlingen i en ny rapport. Samtidigt visar siffrorna att ökningen enbart handlar om jobb som staten subventionerar, något som fått många borgerliga debattörer att anklaga Arbetsförmedlingen för att skönmåla verkligheten.

Enligt en nyutkommen rapport från Arbetsförmedlingen så hittar allt fler nyanlända ett arbete eller börjar studera. I år har omkring 44 procent av de nyanlända som deltagit i Arbetsförmedlingens etableringsprogram fått jobb eller börjat studera, vilket kan jämföras med 32 procent förra året.

Foto: SVT

”Direkt missvisande”

Men tittar man närmare på statistiken beror hela ökningen på de så kallade extratjänsterna, som är helt subventionerade av staten.

Andelen nyanlända som studerar eller som får ett jobb utan subventioner är lika liten som tidigare: 4 respektive 7 procent.

– Att kalla det för en stor framgång är ju direkt missvisande, säger Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen, till SVT:s Agenda.

Hon är en av de framförallt borgerliga debattörer som nu anser att Arbetsförmedlingen glider på sanningen då man säger att allt fler nyanlända får ett jobb.

– Det är klart att Arbetsförmedlingen har ett väldigt svårt uppdrag. De ska matcha lågutbildade, vilket det i hög grad handlar om, med svenska arbetsmarknaden, som ställer krav på gymnasiekompetens och goda kunskaper i svenska språket. Det är ingen lätt uppgift, men att skönmåla läget kommer inte att hjälpa någon.

Generaldirektören: Rimlig beskrivning

Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, tycker inte att myndigheten har skönmålat bilden av hur många nyanlända som får jobb.

– Jag tycker att det är en väldigt rimlig beskrivning. Man måste klara att se att resultaten i etableringsprogrammet blir bättre, det innebär samtidigt att vi har stora utmaningar. Men det är viktigt att vara medveten om att det går bättre, säger Sjöberg i SVT:s Agenda.

Han säger att subventionerade anställningar är en av de åtgärder som har bäst effekt.

– Vårt uppdrag på Arbetsförmedlingen är just att se till att människor antingen väldigt snabbt kommer i jobb, men för vissa andra måste vi jobba med olika insatser, och då är subventionerade anställningar kanske vår effektivaste åtgärd.

Hur effektiva just extratjänster är för att få in människor i osubventionerade jobb är för tidigt att säga menar Sjöberg.

Det har gjorts en del utvärderingar?

– Ja, men inga tunga sådana.

Det kom en från SKL nyligen som pekar på att ungefär fem procent går vidare till ett reguljärt jobb. Har du läst den?

– Den känner inte jag igen. Vi har gjort en egen som vi inte publicerade eftersom vi anser att det är alldeles för få individer än så länge. Den preliminära analysen så ser vi inte att resultatet skiljer sig från andra subventionerade anställningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet