En av Miljöpartiets viktigaste frågor under förra årets valrörelse var en avveckling av statliga Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. För att illustrera frågan viftade paritets språkrör Gustav Fridolin även upprepade gånger med en kolbit och hävdade att Vattenfalls verksamhet inte var förenlig med partiets miljöpolitik. Att sälja verksamheten till ett annat företag skulle inte leda till något, enligt Miljöpartiet, istället handlade det om att låta brunkolen stanna i jorden.
I dag var dock budskapet från partitoppen ett annat, då finansmarknadsminister Per Bolund i en intervju med SR Ekot öppnar för en eventuell försäljning av energijätten, ett budskap som nu möts av kritik från övriga politiska partier.
”Inte en blixt från ovan”
Och enligt Mattias Goldmann, tidigare informationskoordinator för Miljöpartiet och numera vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores, kommer dagens MP-utspel kring en eventuell försäljning av Vattenfall knappast som en överraskning.
– Det här kom inte som en blixt från ovan. Miljöpartiet har en tid försökt få med sig miljöorganisationerna på försäljningen, under parollen att man bör avveckla investeringar i fossil energi, men alla miljöorganisationerna avvisar argumentationen, vilket förstås är oerhört tungt för miljöpartiet eftersom det är deras kärnväljare.
Enligt Mattias Goldmann är inte heller tidpunkten för dagens utspel slumpmässig, utan kan förklaras av ett antal bakomliggande orsaker.
– Det finns tre anledningar till utspelet: Pengarna försäljningen kan ge behövs för andra, dyra reformer, man vill få bort kolet från dagordningen tidigt i mandatperioden och Socialdemokraterna menar att miljöpartisterna fått flera framgångar nu genom Saudiaffären och den höjda skatten på bensin och diesel.
Och Mattias Goldmann tror att dagens utspel kommer att leda till en stor och svår diskussion inom Miljöpartiet.
– Miljöpartiet skulle fått mycket svårt att hålla ihop om Saudiavtalet hade förlängts, och en försäljning som inte kombineras med mycket tuffa klimat- och miljövillkor blir än tuffare. Riksdagsledamöter som känner sig överkörda, anställda som ser detta som en samvetsfråga, ungdomsförbundet som för några veckor sen beslutade att driva egen politik och gräsrötter över hela landet som kan rösta med fötterna – allt detta riskeras genom skillnaden mellan vad man sade i valet och hur man nu upplevs agera.
”Största sveket någonsin”
Dgens svängning från Miljöpartiet i frågan kring Vattenfalls framtid har även mött hård ritik från övriga partier.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt skriver i en kommentar till uttalandet på Twitter att:”att sälja Vattenfalls kol till ett företag som fortsätter att elda och bryta nya är ett miljösvek”.
Även Kent Person, före detta partisekreterare för Moderaterna, rasar över Miljpartiets utspel på Twitter: ” MP tar detta med valsvek ett steg till. Största sveket någonsin”. ”Politik handlar om att bära människors förtroende. Därför är det helt avgörande att det man lovar innan val genomförs efter val.”
Inte heller före detta miljöminister Lena Ek (C) skräder orden kring i en skriftlig kommentar till SVT:
”Alla minns hur Gustav Fridolin stod och viftade med en kolbit i debatterna i valrörelsen. Då lovade Miljöpartiet dyrt och heligt att de inte skulle sälja Vattenfalls kolgruvor i Tyskland, utan den verksamheten skulle läggas ned. Det tog inte lång tid innan det löftet var glömt. Nu får vi beskedet att Miljöpartiet kovänder och att en försäljning inte längre är utesluten. Det är ännu ett i raden av Miljöpartiets svek mot sina väljare.”