Kritiserad reform gav inte färre deltider

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några år tillbaka får man som mest deltidsstämpla i 75 dagar. Förhoppningen från regeringens sida var att det skulle leda till färre deltidsjobb.

Men nu visar en granskning SVT gjort att deltidsarbetandet i princip är oförändrat.

I budgeten för 2008 skar Regeringen kraftigt ner på deltidsstämplingen i A-kassan, en deltidsarbetare får numera stämpla i max 75 dagar. Den dåvarande arbetsmarknadsministern motiverade förändringen såhär:

– Detta förstärker de deltidsarbetandes incitament att söka heltidsarbete, det sätter därmed press på arbetsgivarna att i större utsträckning erbjuda heltidsarbete, sa den före detta arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin under en interpellationsdebatt i riksdagen.

Lika många jobbar deltid

Men sedan reformen infördes har antalet deltidsarbetare knappt förändrats alls, det visar nu siffror från Statistiska centralbyrån. 2007 var 24 procent av de sysselsatta deltidsarbetande, idag ligger siffran på 23 procent. Om man bara tittar på de deltidsarbetare som vill arbeta syns inte heller någon utveckling. Samtidigt visar statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen att över 57 000 deltidsarbetare slagit i 75-dagarstaket och därmed mister sin rätt att få deltids a-kassa.

– Jag tror att det är panik för våra medlemmar. De söker heltid men får inte det, arbetsgivarna tar in flera på deltid istället och så känner de att dagarna börjar krympas ner, 75 dagar går fort, säger Per Holmström, vice ordförande på fackförbundet Kommunal.

75-dagars regeln utreds

– Under de senaste åren har fler jobb skapats, men fler  arbetsgivare behöver erbjuda heltid, det är ofta många kvinnor som inte får den möjligheten särskilt inom  den kommunala sektorn, säger Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadsminister.

Deltiderna har ju alltså inte minskat, är det inte ett misslyckande från regeringens sida, ni sa ju att reformen kom till för att pressa arbetsgivarna?

– Regeringen har startat en parlamentarisk utredning med alla åtta partierna som ska se över socialförsäkringarna. Den jobbar just nu och behandlar även den här frågan, jag vill inte föregå det arbetet, säger Elisabeth Svantesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.