En fjäril på skuldran, en drake längs ryggraden – eller barnens födelsedatum på handleden. Den här årstiden syns de extra tydligt. Och visst har de blivit fler – tatueringarna som pryder sommarbruna svenska kroppar.
Suget efter att skaffa sig en tatuering har ökat stort de senaste åren. Flera tatuerare som Rapport har pratat med märker det genom att konkurrensen hårdnar.
-Jag har jobbat som tatuerare i 30 år och har haft lika mycket kunder hela tiden. Men med tanke på hur många tatueringsstudios som har tillkommit i Stockholmsområdet så måste intresset ha ökat, säger Mia Norén på Flash fighters i Hägersten i södra Stockholm.
”Kroppen har blivit en pryl”
SVT-journalisten Elisabeth Åsbrink, som tillsammans med fotografen Björn Abelin är aktuell med boken ”Bläck – tatueringar, hud och minnen”, talar om en ”jättevåg” av kroppsutsmyckningar.
Enligt henne hör tatueringarna ihop med en västerländsk ”modifierings-kultur”.
-Tatueringar är, precis som solariesolning och plastikoperationer, ett sätt att förändra kroppen till att bli mer som ”sig själv”.
-Kroppen är inte längre helig, utan den har blivit en pryl som vi vill visa upp för omvärlden, säger hon.
Tv-shower populära
Tatueringar har funnits i alla tider och i alla kulturer – men inte i alla samhällsklasser. De senaste årtiondena har dock även den västerländska medelklassen fått upp ögonen för tatueringar.
Enligt Åsbrink har vi påverkats av ”den amerikanska drömmen”, att du kan bli vad du vill och göra om dig så att du ser ut hur du vill.
Samtidigt har amerikanska tv-shower som Miami Ink – som följer vardagen för tatuerare – blivit omåttligt populära.
En annan viktig inspiration är kändisar.
-Kända personer som Zlatan Ibrahimovic och Angelina Jolie har hjälpt till höja statusen på tatueringar, säger Elisabeth Åsbrink.
Egofixerad trend
Hon tycker att trenden att smycka sin kropp är ett tecken i tiden.
-Det är en egofixerad trend som hör ihop med att vi lever i en kommersiell kultur.
-Vi lägger ner väldigt mycket tid och pengar på oss själva och vår kropp, i stället för att vända oss ut mot världen. Det tycker jag är lite synd, säger hon.
Kommer inte att avta
Elisabeth Åsbrink tror inte att tatueringstrenden kommer att avta.
Tvärtom tror hon att ännu fler kommer att vilja tatuera sig – i takt med att allt fler tatueringsstudios erbjuder sig att även ta bort tatueringar.
-På det sättet förvandlas tatueringen från att vara något evigt till att bli en vara som kan konsumeras och sedan förbrukas – precis som vilken annan vara som helst, säger Elisabeth Åsbrink.
Jenny Modin