Regeringen har brustit i sin hantering av coronapandemin konstaterar KU i sin granskning. Foto: Christine Olsson/TT

KU: Regeringen har brustit i sin hantering av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har brustit i sin hantering av pandemin. Det konstaterar Konstitutionsutskottet i en granskning av hur regeringen har skött coronapandemin.

Det är framför allt fyra punkter som lyfts upp.

Testning och smittspårning:

Utskottet anser att regeringen inte agerat tillräckligt snabbt.

– Regeringen hade kunnat ingå en överenskommelse tidigare än vad som skedde, säger Karin Enström (M), ordförande Konstitutionsutskottet.

Besöksförbud inom äldreomsorgen:

Regeringen vidtog vissa åtgärder för att begränsa smittspridningen inom äldreomsorgen före beslutet om ett nationellt besöksförbud, menar utskottet. Regeringens åtgärder var dock inte tillräckliga.

– De äldre var särskilt utsatta, och regeringen borde ha agerat mer aktivt, säger Karin Enström (M), ordförande Konstitutionsutskottet.

Hanteringen av pandemilagen:

Regeringen påbörjade arbetet med pandemilagen först efter sommaren 2020. Enligt utskottet var det för sent.

– Arbetet med att ta fram mer användbar lagstiftning borde ha påbörjats tidigare, säger Karin Enström (M), ordförande Konstitutionsutskottet.

Regeringens agerande avseende strategi:

Regeringen fattade inget särskilt beslut om strategi, enligt utskottet. Det har inte heller varit regeringens avsikt att strategin skulle styra myndigheterna, samtidigt som det från myndigheternas håll har anförts att strategin var något man skulle arbeta utifrån.

– En strategi bör vara väl förankrad och det går inte att klarlägga om den aktuella strategin varit det, säger Karin Enström (M), ordförande Konstitutionsutskottet.

Svår situation

Flera ur utskottet menar dock att många av regeringens beslut har varit rätt, särskilt med tanke på den främmande situationen.

– Det mesta har fungerat bra, men det finns också brister som vi har iakttagit. Det är inte onaturligt under den extrema tidspress som funnits och en okänd motståndare som man har slagits mot. Men det finns saker som vi naturligtvis måste ta med oss och lära oss av, säger Hans Ekström (S), Konstitutionsutskottets vice ordförande.

Ett misstag

Att det brast i inledningen av pandemin har dock ingen förnekat. Inrikesminister Mikael Damberg framhöll under sin utfrågning misstaget Sverige gjorde som avskaffade beredskapslagren efter kalla kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.