Även äktenskap mellan andra nära släktingar ska förbjudas, enligt regeringens utredare. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kusinäktenskap föreslås förbjudas 2026

Publicerad

Regeringens utredare föreslår att äktenskap mellan kusiner förbjuds. Utländska kusinäktenskap ska inte heller erkännas i Sverige.

Även äktenskap mellan till exempel en farbror och hans brorsbarn kan bli olagligt från 2026.

I Sverige är det förbjudet att gifta sig med sin dotter eller son, eller med ett helsyskon. Halvsyskon kan däremot få dispens. Det finns dock inga hinder för kusiner att gifta sig med varandra.

Regeringens utredning, som tillsattes i september förra året, föreslår nu att ett förbud mot kusinäktenskap införs i äktenskapsbalken.

Detta är en fråga som regeringspartierna och Sverigedemokraterna har drivit enskilt men som också slås fast i Tidöavtalet.

Andra nära släktingar

Det finns enligt regeringen en särskild risk för att flickor och kvinnor, men även andra, utsätts för hedersförtryck, tvång och annan ofrihet i samband med kusinäktenskap. Att då förbjuda kusinäktenskap kan motverka hedersförtryck, enligt utredningen.

Samtidigt föreslås att äktenskap mellan andra nära släktingar också ska förbjudas – till exempel mellan en farbror och hans brorsbarn.

Dagens möjlighet till äktenskap mellan halvsyskon föreslås också tas bort.

Oavsett anknytning

Utländska kusinäktenskap ska inte heller erkännas i Sverige, föreslår utredningen. Också med motiveringen att motverka hedersförtryck. Erkännandeförbudet ska vara generellt och omfatta alla kusinäktenskap, oavsett makarnas anknytning till Sverige.

I Norge antogs ett förbud mot kusinäktenskap i somras. Ett argument som särskilt lyfts fram där är de ökade hälsoriskerna när kusiner får barn med varandra – som dödfödsel, spädbarnsdöd, dödsfall i ung ålder och en rad sjukdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.