Enligt Björklund har L inte bjudits in till överläggningarna sedan den 23 maj, efter att partiet sagt nej till stora subventioner till vindkraften efter 2020.
– Då har regeringen bedömt att det inte är meningsfullt att fortsätta samtalen med oss, säger han till Dagens industri.
– Man ger och tar i kompromisser, det har jag gjort i hela mitt politiska liv. Men detta är så pass fel att jag inte är beredd att ta ansvar för det, säger Jan Björklund till tidningen.
”En gåta”
Samtidigt riktar Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling hård kritik mot statsministern.
– Det är en gåta hur han kan, på sitt, som jag tycker mycket obeslutsamma sätt, låta det här fortgå, säger Östling.
Han menar att regeringen kan vara på väg att förhandla fram något som kan förstöra betingelserna för industrin och dess tillgång till energi.
Det Östling och Svenskt Näringsliv framförallt oroas över är uppgifter om nivåer för elcertifikat, ett sätt att subventionera förnybar energi som vindkraft, som sägs göra att förhandlingarna kärvar.
Löfven och energiminister Ibrahim Baylan (S) har gång på gång sagt att industrins villkor inte får äventyras i en uppgörelse och att minst sex reaktorer måste finnas kvar efter 2020.
– Vill man vara näringslivets vän och trygga jobben då måste vi ha en fungerande elmarknad. Det går inte med elcertifikat på de här otroligt höga nivåer som nu diskuteras. Det tar död på kärnkraften, säger Östling
Måste bort
Räcker det inte om det blir lättnader i beskattningen av kärnkraften och fastighetsskatten på vattenkraft?
– Ja, det är ju en del, men den andra är elcertifikaten och handeln med dem på en marknad. Det blir så stor volym på den att priserna på vindkraft och annan kraft kommer att åka ner och kärnkraften och vattenkraften blir ändå för dyra. Det är en subvention som måste bort, hävdar Östling.
Energiminister Ibrahim Baylan höll ända fram till igår fast vid att ett besked om effektskatten skulle komma i maj. Samtal pågår men det är oklart när och om en uppgörelse kan bli av.
Fakta: Elcertifikat
Systemet för elcertifikat är ett stöd till producenter av förnybar el.
För varje megawattimme förnybar el får producenten ett elcertifikat av staten.
Elcertifikaten kan sedan säljas på en marknad och producenten får på så vis en extra inkomst.
Köpare är elleverantörer och elintensiva industrier som måste köpa ett visst antal certifikat. Priset för dem förs vidare till elkunderna.
Systemet är gemensamt med Norge och Sverige ska producera minst 25 terrawattimmar förnybar el fram till 2020.
Det som diskuteras i energisamtalen är hur elcertifikaten ska se ut efter 2020 och hur höga målen för förnybart ska vara.
Källa: Energimyndigheten, TT