Den här uppgången gör också att marginalen till Centerpartiet, som sakta tappat i väljarstöd under en längre tid, krymper. I mätningen får Centerpartiet 5,4 procent av stödet, vilket kan jämföras med strax över tio procent för tre år sedan och runt åtta procent för ett år sedan. Liberalerna får 5,0 procent, en statistiskt säkerställd ökning med 1,5 procentenheter sedan senaste mätningen.
– Jag tror att man haft svårt att positionera sig under den här mandatperioden och visa för väljarna vad en röst på Centerpartiet innebär. Man har fokuserat mycket på vad andra partier gör och tycker, i stället för på den egna politiken, säger den liberala skribenten Elin Larsson som tidigare varit vice ordförande för Centerstudenter.
Centerpartiet står och stampar
Hon anser att partiets största problem just nu är att andra partier upplevs som piggare, medan Centerpartiet står kvar och stampar i frågan om vad man ska göra med Sverigedemokraterna.
– Man kommer liksom inte framåt, utan man är kvar i samma frågor som man var i början av mandatperioden. Därtill upplevs Magdalena Andersson som en frisk fläkt. Och även Johan Pehrsons intåg har också förändrat positionerna för Centerpartiet. Annie Lööf framstår plötsligt som lite daterad.
M har högre stöd i miljö och klimat
Torbjörn Sjöström, vd på Novus, säger att tappet i opinionen tydligt kan kopplas till att väljarna inte längre ser vilken politik C i dag står för.
– I dag är de inte ens i närheten att äga någon politisk fråga. Exempelvis anser bara åtta procent av väljarna att C är bäst på företagande, vilket tidigare var deras paradgren. Samma trend syns även för miljö och klimat. I stället har Moderaterna högre förtroende i de frågorna. Det här har skett sakta men säkert under i princip hela mandatperioden, vilket symboliserar nedgången ganska bra.
Fakta: Om undersökningen
Det är 2 838 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post.
Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 49 procent av det totala antalet tillfrågade som var 5 595 personer.
Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 5 565 personer tillfrågats i undersökningen.