Socialdemokraternas Stefan Löfven och Moderaternas Ulf Kristersson är två av nyckelpersonerna i spelet om regeringsmakten. Foto: TT / Henrik Montgomery

L-partitoppar: Därför väljer vi Löfven före Kristersson

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna bör välja Stefan Löfven (S) som statsminister framför Ulf Kristersson (M), det skriver fem liberaler på Aftonbladet debatt. Debattörerna skriver att partiet inte på några villkor ska bidra till en ”utveckling där främlingsfientliga och högerpopulistiska krafter får ett avgörande inflytande”.

Till helgen kommer Liberalernas partiråd att ta ställning till hur partiet ska gå vidare med hur problematiken kring regeringsbildningen ska lösas. Inför mötet går nu fem tunga Liberaler ut i en debattartikel och förklarar att man hellre väljer Löfven som statsminister, än Kristersson.

”Liberalerna bör inte på några villkor medverka till en samhällsutveckling där främlingsfientliga och högerpopulistiska krafter har ett avgörande inflytande”, skriver L-politikerna.

SD som vågmästare

Debattörerna menar att släppa fram Kristersson skulle innebära att partiet i det ”närmaste institutionaliserar SD-ledaren Jimmie Åkesson i sin roll som vågmästare”.

”I praktiken får hans parti all makt i riksdagens viktigaste omröstning, det vill säga den om budgeten”, skriver politikerna.

Liberalernas Lotta Edholm, en av debattörerna, bekräftar i en skriftlig kommentar till SVT att man hellre bryter upp blockpolitiken än ger Sverigedemokraterna en vågmästarroll.

Negativt för Alliansen

– Det vore negativt om Alliansen gjorde sig beroende av Sverigedemokraterna. 143 mandat innebär att vi är minsta block och skulle behöva aktivt stöd av Sverigedemokraterna i varje avgörande omröstning i riksdagen. Det är förstås inget konstigt att Jimmie Åkesson vill ha så mycket inflytande och makt som möjligt. Det har jag respekt för, men jag tycker inte att vi ska hjälpa honom med det, skriver hon.

I går krävde åtta L-politiker på Expressens debattsida att partiet bör släppa fram Ulf Kristersson. Och att Liberalerna är splittrade i frågan tycker hon inte är särskilt uppseendeväckande.

Liberalerna splittrade

– Det är naturligt att det finns olika uppfattningar i ett parti. Det är varken första eller sista gången det förhåller sig på det viset, skriver Lotta Edholm.

Vad betyder det här för Alliansens framtid?

– Det är svårt att sia om. I många delar av landet finns mycket framgångsrika lokala och regionala samarbeten. Ibland kan man tycka att partierna i riksdagen borde kunna inspireras av samarbeten i kommuner och regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.