• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gulan Avci: ”Vi måste börja fundera på vad det innebär med religiösa skolor i Sverige”. Foto: Riksdagen och TT

L-förslag: Inför totalförbud mot religiösa friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Förbjud alla religiösa friskolor i Sverige. Det frågan tänker bland andra Liberalernas kvinnoförbund att driva på partiets landsdagar nästa vecka. Men förslaget får inte helt oväntat kritik från de berörda skolorna.

– Jag är chockad över hur mitt gamla parti agerar, säger Bo Nyberg som i sin ungdom var engagerad i det som då hette Folkpartiet.

I dag är Bo Nyberg rektor på Källskolan i Kungsängen utanför Stockholm, en grundskola som drivs av den ideella föreningen för kristen skola i Upplands-Bro.

– Varje morgon håller vi andakt i klassrummen, berättar Bo Nyberg. Att delta i andakterna är frivilligt och sker innan skoldagen börjar.

”Majoriteten är icke troende”

På Källskolan går det drygt 200 elever. Runt 30 nationaliteter finns representerade och här går även elever från muslimska hem. Men enligt Bo Nyberg kommer de flesta elever från icke religiösa hem. De frivilliga andakterna är enligt honom det enda religiösa inslaget.

– Majoriteten av de som väljer att sätta sina barn hos oss är icke troende. Men de förstår och uppskattar vår syn på mångfald.

För många Liberaler har religiösa friskolor blivit ett rött skynke. Nyligen tog partistyrelsen beslut om att inga nyetableringar ska få ske och inför partiets landsdagar om en vecka läggs ett antal motioner som går ett steg längre- att helt förbjuda religiösa friskolor i Sverige. De religiösa friskolor som finns måste enligt förslaget antingen läggas ned eller ombildas till icke religiösa.

– Jag tycker inte att vi ska ha religiösa friskolor i Sverige 2017, säger Gulan Avci, ordförande i Liberala kvinnor vars motion fått stöd av flera tongivande personer i partiets styrelse.

– Vi måste börja fundera på vad det innebär med religiösa skolor i Sverige då vi har så stora utanförskaps- och integrationsproblem, säger Gulan Avci. Vi har bland annat sett hur en muslimsk friskola i Stockholm separerat flickor och pojkar när de blir hämtade med skolbussen. Det är en oacceptabel utveckling.

”En valfrihetsreform som stryps”

Det finns cirka 70 religiösa friskolor på högstadie och gymnasienivå. 60 kristna och ett antal muslimska och judiska.

Det Liberala kvinnor främst oroar sig för är att religiösa samfund vill öppna religiösa friskolor i utsatta förorter.

– Många barn i de här områden, inte minst flickor, lever i ofrihet där hedersförtrycket drabbar allt fler, säger Gulan Avci. Skolan får inte bli en förlängning av förädrarnas religiösa och kulturella sedvänjor utan ska vara en arena för jämställda villkor mellan pojkar och flickor.

Men Bo Nyberg, som på 70-talet var engagerad i det som då hette Folkpartiets ungdomsförbund, är besviken på sitt gamla parti.

– Nu upplever jag att Liberalerna, eller ska jag säga före detta Liberalerna, är ute på helt fel väg. Det här är en valfrihetsreform som håller på att strypas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.