Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkaren om behandlingsmetoden Car T: Väldigt komplicerad metod Foto: SVT

Läkaren om nya cancerbehandlingen: ”Som science fiction”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya behandlingsmetoden Car-T väcker hopp om ett definitivt botemedel för cancer. För en viss typ av cancer är skyddet 100-procentigt – och redan nu botas 10 till 15 svenska patienter varje år.

– Det är som science fiction, säger Mats Jerkeman, överläkare vid Skånes universitetssjukhus, i Morgonstudion.

Car-T är cancerbehandlingen som gör det möjligt för människokroppen att bota sig själv. Med hjälp av patientens egna celler angrips cancern – en metod som i vissa fall visat sig vara mer effektivt än strålbehandling och läkemedel.

Redan nu har man hittat ett sätt att eliminera en viss form av lymfkörtelcancer.

– 10 till 15 patienter som tidigare inte kunnat få någon effektiv behandling kommer nu att kunna botas, säger Mats Jerkeman, professor och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Kan ge biverkningar

Men metoden är både dyr och komplicerad och kan ännu inte klassas som en universalbehandling mot cancer. Hittills fungerar den bara på cancerformerna leukemi, lymfkörtelcancer och myelom.

Det finns också en rad biverkningar.

– Behandlingen kan ge feber men kan också leda till en reaktion som liknar blodförgiftning, och då kan man behöva intensivvård. Men det är övergående och går vanligtvis över på några dagar, säger Mats Jerkeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.