Susanne var svårt sjuk när hon kom till sjukhuset – ville inte besvära 112 Foto: Iman Tahbaz/SVT

”Läkaren trodde att syremätaren visade fel”

Publicerad

Coronasmittade Susanne Dahlqvist var inställd på att rida ut sjukdomen i hemmet, eftersom hon inte ville belasta vården i onödan. Hon är en av de patienter som inte själva har insett hur sjuka de är och därför kommit in till sjukhus i sista minuten.

Efter sonens alpresa på sportlovet fick 49-åriga Susanne Dahlqvist plötsligt feber utan några andra symptom. Eftersom hon inte blev bättre gick hon till vårdcentralen men båda gångerna menade läkaren att det inte handlade om corona utan ett vanligt förkylningsirus.

Bollades runt

Susanne ringde 1177 som hänvisade till närakuten som i sin tur hänvisade tillbaka till vårdcentralen.

Susanne kände sig runtbollad, avfärdad och lite överkörd men accepterade beskedet att hon skulle kurera sig i hemmet. Men febern gav sig inte och Susanne fick extremt ont i huvudet och började kräkas.

”Pinsamt”

Den tolfte dagen var hon så dålig att hennes make ringde efter en ambulans.

– Jag tyckte att det var lite pinsamt och tänkte att ”så farligt är det väl inte”. Jag hade aldrig ringt 112 själv. Det kändes som att kliva över en gräns, att man skulle vara sjukare än vad man var.

– Jag tror det ligger lite i min natur att inte vilja vara till besvär, förklarar Susanne med ett generat skratt.

Allvarlig syrebrist

På Södersjukhuset upptäckte man att Susanne var smittad av corona och att hon led av allvarlig syrebrist. Men eftersom hon inte verkade lida av andnöd trodde personalen först att det var fel på mätutrustningen.

– De provade på olika fingrar och sen hämtade de en ny apparat. Både den och ett blodprov bekräftade den låga syremättnaden. Personalen tyckte att det var konstigt att jag verkade så normal trots syrebristen.

Susanne behandlades med dropp och syrgas under flera dagar men slapp som tur var respiratorvård.  

– Jag är väldigt glad att jag kom in i tid och är min man evigt tacksam. Jag vågar inte ens tänka på vad som kunde hänt om han inte hade ringt 112.

Har du något tips till andra som insjuknar i covid och blir riktigt dåliga?

– Lyssna på din kropp och ge dig inte om du ska söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.