Vanliga biverkningar av kopparspiralen, som rapporteras in från vården till Läkemedelsverket, är rikligare blödning och kraftigare värk vid mens. Foto: TT

Läkemedelsverket avfärdar upplevda biverkningar av kopparspiral

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett ökat antal anmälda okända biverkningar av kopparspiral från enskilda personer startade Läkemedelsverket i december en utredning av preventivmedlet. Nu är den klar, och att det skulle finnas ett orsakssamband är enligt myndigheten ”osannolikt”.

Kopparspiralen har använts brett i Sverige sedan tidigt 1970-tal. Men de senaste åren har Läkemedelsverket tagit emot ovanligt många anmälningar om biverkningar efter användning av spiralen.

Mellan 2013 och 2017 rör det sig om 100 anmälningar. Motsvarande tid har det sålts omkring 40.000 kopparspiraler i Sverige.

Under 2017 fördubblades klagomålen från privatpersoner gällande kopparspiral, enligt tidningen Vårdfokus. Det rör sig om totalt 700 till 800 så kallade ”ospecifika symptom” som yrsel, huvudvärk, akne, sömnproblem, håravfall, hjärtklappningar, ångest och oroskänslor.

”Inte hittat något samband”

På onsdagen meddelade Läkemedelsverket att utredningen är färdig, och slår fast att allmänna symptom av försämrat välbefinnande, psykiska symptom som depression och ångest eller symptom associerade med hormonella svängningar i menscykeln (pms) osannolikt härrör från användningen”.

– Vi har inte kunnat hitta att det finns något samband eller någon koppling när det gäller de inrapporterade allmänna symptomen som inte redan är kända negativa effekter vid användning av kopparspiral, som mensvärk och ökade blödningar, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef vid myndigheten till SVT Nyheter.

Samtidigt säger Hartman att de har tagit allvarligt på att så pass många kvinnor själva rapporterat in om försämrat välbefinnande.

– Det har inte bekräftats av vården att man har sett dessa symptom men det är viktigt att komma ihåg att det finns individuella skillnader. En individ kan vara känslig och uppleva biverkningar även om det inte vetenskapligt stöds.

Behövs bättre information

I en sluten grupp på Facebook med omkring 3.700 medlemmar diskuteras upplevda symptom som både tidigare och nuvarande användare kopplar ihop med spiralen. Flera medlemmar säger sig själva ha anmält in biverkningar till Läkemedelsverket. Något som även diskuteras är kopparförgiftning från kopparspiral, ett påstående som har florerat i olika forum och bloggar på nätet i flera år.

– Det finns inga genomförda studier som ger några belägg för det. Det är otroligt små mängder koppar som frisätts i förhållande till ditt orala intag via dricksvattnet, och man har inte kunnat hitta spår i blod, hår eller annat, säger Ewa-Lena Hartman.

Ytterligare en slutsats som Läkemedelsverket drar av utredningen är att kvinnor behöver få tydligare information om förväntade biverkningar inför beslutet att använda kopparspiral.

– Det är också viktigt att den som upplever någon typ av besvär vid användning av kopparspiral kontaktar vården för att diskutera om det är lämpligt att fortsätta eller om man bör byta till ett annat preventivmedel.

Fakta om kopparspiralen

  • Spiralen är gjord av plast med ett skaft som är lindat med tunn koppartråd.
  • Sätts in i livmodern och kan användas i 5 år.
  • Innehåller till skillnad från en hormonspiral inga hormoner och påverkar inte ägglossningen.
  • Vanliga biverkningar från kopparspiralen är ökade blödningar, mer flytningar och mensvärk.
  • Nova T är i dag den enda kopparspiral på svenska marknaden som uppfyller kraven. Därför rekommenderas den i Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer och av FARG.
  • Det finns en liten risk för att spiralen stöts ut.
  • Skyddar mot livmodercancer.

Fakta: preventivguiden.se, Vårdguiden och Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi (SFOG)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.