Utredningen om tinnitusplåstret Antinitus kommer inte att vara klar före årsskiftet, meddelar Helena Djzojic , enhetschef för Medicinteknik på Läkemedelsverket. Foto: Pressbild/SVT

Läkemedelsverket utreder tinnitusplåster

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket startade en utredning mot tinnitusplåstret Antinitus i våras. Om myndigheten kommer fram till att påståenden om plåstret är falska kan den stoppa försäljningen inom hela EU.

Uppdatering: Efter den här artikelns publicering har Läkemedelsverket beslutat att stoppa produkten från vidare försäljning.

– Plåstren räknas som medicinteknik och inte som läkemedel, men oavsett så får man som företag inte påstå vad som helst, utan måste ha evidens för att produkten fungerar som den påstås göra, säger Helena Dzojic , enhetschef för Medicinteknik på Läkemedelsverket.

Hon säger samtidigt att utredningen inte kommer att vara klar före årsskiftet.

– Jag önskar att jag hade kommit längre än jag gjort men utredningen har legat still, jag har inte hunnit prioritera frågan. Det är egentligen ingen svår utredning, det som återstår är att några externa experter ska involveras som ska hjälpa mig att titta på delar av det som påstås. 

LÄS MER: Tinnitusplåstret säljs utan vetenskapligt stöd

Plusredaktionen: Får produkten säljas i Sverige medan utredningen pågår?

– Ja, det är helt okej att sälja på den svenska marknaden under utredningstiden, ja faktiskt i hela Europa då de har en CE-märkning. Men vi som myndighet har mandat att agera om det visar sig att vi hittar något i vår utredning som inte är okej. Om produkten behöver förbjudas så kan vi stoppa den inom hela EU, säger Helena Dzojic.

Efterlyser oberoende studier

Gerhard Andersson, professor i psykologi på Linköpings universitet, har jobbat med tinnitus sedan tidigt 90-tal. Han reagerar på att Antinitus beskrivs som en medicinsk-teknisk produkt på företagets hemsida.  

– Det kan vara låg ribba för att få kalla en produkt för medicinsk-teknisk. Om det är ett plåster räcker det i princip med att plåstret inte är skadligt. Det är inte samma sak som att säga att en produkt skulle kunna hjälpa mot tinnitus.

Gerhard Andersson efterlyser fler studier av oberoende forskare för att få trovärdiga resultat om tinnitusplåstret. Han efterlyser även studier om företagets hypotes verkligen är sann.

– Man ska inte förenkla för mycket. Det är jätteviktigt att pröva nya hypoteser, men det är också viktigt att säga att tinnitus troligen inte har en isolerad orsak i innerörat. Tinnitus innefattar i hög grad också hjärnan och hjärnans impulser.

LÄS MER: Företaget: ”Plåstret fungerar – vi vet inte exakt varför”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.