David Larsson Heidenblad, historieforskare, lär oss vad djupfokus är för något.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så funkar djupfokus. Historieforskaren David Larsson Heidenblad lär oss hur vi kan bli mer produktiva om vi fokuserar rätt. Foto: SVT

Lär dig djupfokus och jobba mindre

Uppdaterad
Publicerad

Djupfokus men också vila, blev lösningen när historieforskare David Larsson Heidenblad blev pappa och inte längre kunde använda kvällar och helger för arbete som inte blev gjort i veckorna.

Nu är han aktuell med en bok om hur vi ska kunna arbeta mindre – men ändå få mer gjort.

– Det är viktigt att inte arbeta för länge, vill man åstadkomma stora saker så är vila superviktigt, säger David Larsson Heidenblad i SVT:s Morgonstudion.

De ständiga avbrotten i jobbvardagen gör att vi tror att vi jobbar mer än vad vi faktiskt gör, enligt Larsson Heidenblad.

– Man känner att man är upptagen, man gör mycket, men man får inte så mycket gjort.

Fokus på en arbetsuppgift i taget

Lösningen enligt Larsson Heidenblad är att ställa en timer och fokusera på en enda arbetsuppgift under en kortare period.

När klockan ringer är det dags för vila, oavsett hur bra det går.

– Har man flow och till exempel skrivit en halv sida, då är det ju rätt kul att komma tillbaka och fortsätta skriva. Det värsta som finns är ju det där tomma dokumentet.

Måste tränas upp – som kondition

Djupfokuset bör pågå i max 40 minuter. Men nybörjaren bör satsa på 15-20 minuter eller kortare. Samma sak gäller när man kommer tillbaka till jobb efter en längre ledighet.

– Det är en muskel, det är något du tränar upp. Det är som kondition.

Två till tre djupfokuspass är maxgränsen på en arbetsdag. Det går inte att arbeta en hel arbetsdag med denna metod, enligt Larsson Heidenblad.

– Det är kognitivt utmanande. Säg att du är elitidrottare – då tränar du inte hela tiden för då skadar du dig. Här jobbar du med huvudet. Det är liknade sak.

”Våga prioritera”

Men Larsson Heidenblad understryker att de är minst lika viktigt att reflektera över Vad vi jobbar med.

Hans tips är att se tillbaka på det föregående året och utvärdera vad som var viktigt, vilka relationer som var viktiga, vad som gav utdelning som vilka var tidstjuvarna?

– Identifiera de saker som har verkligt stor potential och våga ge ditt bästa till dessa saker, och då handlar det om att stänga ute de andra sakerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.