Regeringen vill göra utbildningen i sexualkunskap och samlevnad till ett obligatoriskt examensmål för alla som ska undervisa från förskoleklass och uppåt. Ämnet ska även döpas om till ”sex och relationer”. Förändringarna ska gälla från och med höstterminen 2021.
– Det är oerhört viktigt, vi behöver se till att barn och unga får en ordentlig sexualundervisning. Barn och unga ska få en rimlig och bra bild av sex, man ska få det av skolan, inte av porrindustrin, säger högskoleminister Matilda Ernkrans (S) till SVT Morgonstudion.
Sexualundervisning ofta omodern
I dag är utbildningen i sex- och samlevnad bara obligatorisk för de lärare som ska undervisa i årskurs sex till åtta. Enligt Ernkrans har många lärare känt att de inte har tillräckligt med utbildning och kunskap för att kunna undervisa i sex- och samlevnad.
– Det är klart att det är svårt för lärarna att undervisa om man inte har fått med sig detta i sin utbildning, säger hon i programmet.
Den senaste tiden har det kommit larm om att unga får sexualundervisning från porren. Sexualundervisningen i många skolor har även visat sig vara omodern och skilja sig mycket åt mellan olika delar av landet.
Läromedel ofta eftersatta
Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, tycker att frågan om en uppdaterad sexualundervisning är viktig. Hon pekar dock på att tillvägagångsättet är komplicerat.
– I stället för att gå in och peta i examensmålen borde man ge ett uppdrag till högskolor och universitet att se över frågan, säger Fahlén.
Hon pekar även på att läromedlen ofta är eftersatta och att det kan behövas en fortbildning i sexualkunskap för redan verksamma lärare.
Lärarförbundet: Även till förskollärare
Lärarförbundet välkomnar att sex- och samlevnadsundervisningen blir obligatorisk på samtliga lärarutbildningar men ställer sig frågande till varför det inte införs även i förskollärarprogrammet.
– Att bli trygg i sin identitet och kroppsliga integritet är viktigt från en tidig ålder. Alla lärare har rätt att få känna sig trygga i sin pedagogiska uppgift och eleverna har rätt att få känna sig trygga med att de har kompetenta lärare i ämnet, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.