Socialstyrelsen oroade sig för att den som var gravid efter vecka 20 och insjuknade i Covid-19 riskerade en för tidig förlossning. Vissa skolor valde därför att förbjuda kvinnor som varit gravida i 20 veckor från att arbeta, med hänvisning till smittorisk. Enligt Åsa Fahlén rör det sig i dagsläget om runt 30 av deras medlemmar.
Den som var gravid och arbetsförbjuden fick graviditetsersättning istället för lön. Fackförbundet Sveriges Lärare menar att denna ersättning var alldeles för låg.
– En lärare som tjänar 30 000 förlorar 6000-7000 kronor i månaden. Den som tjänar 40 000 förlorar närmare 12 000 kr, säger Åsa Fahlén.
Statens ansvar
Åsa Fahlén hänvisar till EU:s mödraskyddsdirektiv. Enligt direktivet, som Sverige genom sitt medlemskap förbundit sig till, ska gravida som inte har möjlighet att arbeta på grund av sin graviditet inte diskrimineras eller missgynnas.
– Vi anser att kommuner och försäkringskassa ingår i det offentliga, det är därför vi vänder oss till staten, säger Fahlén.
Utredning inte nog
Under hösten presenterades en statlig utredning som föreslog att graviditetspenningen skulle höjas till samma nivå som sjukpenningen.
– Det räcker inte att höja graviditetspenningen, man förlorar fortfarande för mycket och mödraskyddsdirektivet säger att man inte ska förlora något.
– Vi anser att våra medlemmar ska få ersättning upp till den lön de hade, säger Åsa Fahlén.
SVT har sökt äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje som har valt att inte uttala sig.