Tisdagen den 5 juli undertecknade Natoländernas ambassadörer Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll. Det innebär att Sverige och Finland har status som officiellt inbjudna medlemmar.
I anslutning till mötet på Natos högkvarter i Bryssel överlämnade Sveriges regering ett ”Letter of intent” som var undertecknat av utrikesminister Ann Linde (S). Brevet är en avsiktsförklaring från Sverige. Brevet skrevs samma dag som Nato bjöd in Sverige som ansökarland.
Ett stycke avhandlar frågan om kärnvapen och Sveriges lojalitet gentemot försvarsalliansen Nato.
”Sverige accepterar Natos inställning till säkerhet och försvar, vilket inkluderar den avgörande roll som kärnvapen spelar, och har för avsikt att delta fullt ut i planeringsprocessen för Natos militära struktur och kollektiva försvar, samt är berett att sätta in styrkor och förmågor för alla alliansens uppdrag” skriver Ann Linde till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Natos budget
I brevet framgår också den avgift Sverige ska bidra med till Natos budget.
”Sverige åtar sig att anslå tillräckliga budgetmedel för att kunna genomföra sina åtaganden vid uppnått medlemskap i alliansen, samt att bidra till Natos program för civilbudget, militärbudget och säkerhetsinvesteringar i enlighet med vad som diskuterades under anslutningssamtalen och till en kostnadsfördelning av 1,9277 procent.”
Det motsvarar 600 till 700 miljoner svenska kronor, beroende på valutakurs, enligt William Alberque vid Intsitute for Strategic Studies.
Terrorism
I brevet finns även ett löfte angående Sveriges arbete mot terrorism, som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan avkrävde Sverige i sitt slutanförande på Natos toppmöte i Madrid i slutet av juni. Turkiet nämns dock inte vid namn i brevet.
”Sverige instämmer att terrorism, i alla dess former och yttringar, är det mest omedelbara asymmetriska och transnationella hotet mot Nato och dess befolkningar, och kommer att göra sitt yttersta för att bekämpa terrorism med handlingskraft, beslutsamhet och i solidaritet” skriver utrikesminister Ann Linde (S) i brevet.