Live

Liberalernas Nyamko Sabuni avgår

Partiets förste vice ordförande, Johan Pehrson, tar över som ny partiledare. SVT rapporterar direkt.

Partiets förste vice ordförande, Johan Pehrson, tar över som ny partiledare. SVT rapporterar direkt.

Liberalernas Nyamko Sabuni avgår

Pinnat inlägg

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommenterar beskedet i ett sms till SVT:

"Jag har uppskattat samarbetet med Nyamko Sabuni, både som tidigare kollega i regeringen och nu som partiledarkollega. Jag har satt särskilt stort värde på hennes djupa engagemang för integration och mot hedersbrott. Jag önskar henne all lycka i framtiden"

Pinnat inlägg

"Tack för den här tiden", skriver Nooshi Dadgostar (V) på Twitter.

Pinnat inlägg

"Jag har värdesatt våra samtal, din glöd för alla elevers möjlighet att lyckas i skolan och inte minst ditt viktiga engagemang mot hedersrelaterat våld och förtryck", skriver Annie Lööf (C).

Pinnat inlägg

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte överraskad över beskedet.

- Det var inte oväntat, givet att L är ett både trasigt och drastiskt krympande parti. Tråkigt för Nyamko, jag önskar henna lycka till, säger Åkesson i en kommentar till SVT.

Pinnat inlägg

Även MP:s språkrör Märta Stenevi har gått ut på Twitter.

Pinnat inlägg

"Tack för den här tiden Nyamko. Uppskattar vårt samarbete och ditt stora engagemang för integration och skola", skriver KD-ledaren Ebba Busch på Twitter.

Johan Pehrson vill inte kommentera Norge-uttalandet

Johan Pehrson vill inte kommentera om Nyamko Sabunis uttalande om att hon skulle fly till Norge vid krig hade något att göra med hennes avgång.

- Det får någon annan analysera och framför allt Sabuini kommentera om hon själv vill det, säger Pehrson vid fredagens pressträff.

- Jag vill inte recensera det, men jag gjorde femton månaders värnplikt för att lära mig att försvara Sverige och fiender kom från öster. Så jag skulle nog ha stannat, fortsätter han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Johan Pehrson: Tufft läge

Liberalernas Johan Pehrson bekräftar att han axlar rollen som partiledare efter Nyamko Sabunis avgång.

- Jag har tagit på mig det här ansvaret i ett tufft läge, men jag gör det för att jag älskar Sverige och jag älskar Liberalerna, säger han vid en pressträff på fredagseftermiddagen.

Det är en utmanande tid för Sverige, fortsätter Johan Pehrson.

- Det är säkerhetspolitiska utmaningar, vi har just genomlidit en pandemi, vi har inre hot som är ganska omfattande: brottsligheten, integrationen och extremism i sina olika former.

Han tror att Nyamko Sabuni plötsliga avgång "hänger ihop med ett tuffa opinionsläge".

- När jag pratade med Nyamko Sabuni och hon meddelade mig beslutet som hon tagit så visade jag stor respekt för det.

- Vi har hela tiden samtal i partiets ledning, jag förstår och respekterar hennes beslut men jag kan inte säga mer om det, säger Johan Pehrson.

Sedan i juni 2019 har Liberalerna konstant legat under riksdagsspärren i mätningarna från SVT/Novus. Det senaste Novus- resultatet var 2,1 procent.

Partisekreteraren: Sabuni bestämde sig i går kväll

Liberalernas partisekreterare Juno Blom säger att beslutet att avgå fattades av henne och Nyamko Sabuni under torsdagskvällen.

- Vi har fattat det beslutet på egna grunder och Nyamko får svara på den frågan när hon känner att det är läge för det, säger Juno Blom under en pressträff med valberedningen.

Enligt henne var det inte klippet där Nyamko Sabuni diskuterade att åka till Norge vid krig som blev droppen.

Robert Hannah, migrations- och integrationspolitisk talesperson för Liberalerna, skriver på Twitter att partiet kommer att "fortsätta kämpa i hennes fotspår".

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Det var absolut överraskande” - Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein om Nyamko Sabunis avgång i klippet nedan.