Josephine Hattevig, projektledare för Lilla aktuellt samt Kajsa Sandberg, programledare. Foto: Christine Olsson/TT

”Lilla Aktuellt” prisas på källkritikens dag

Publicerad

Nyhetsprogrammet ”Lilla Aktuellt” och professor Thomas Nygren har tilldelats ”Det gyllene förstoringsglaset” för sitt arbete med att öka kunskapen hos barn och unga och i skolan.

På Källkritikens dag, under söndagen, delar Internetstiftelsen och Källkritikbyrån ut utmärkelsen ”Det gyllene förstoringsglaset”, till personer, initiativ eller organisationer som gjort insatser för källkritik och kritiskt tänkande på nätet.

”Trygg hand”

I år gick priset till nyhetsprogrammet ”Lilla Aktuellt”, som sänds sedan 1993 för barn och unga. Juryn skriver i sin motivering att programmet med ”trygg hand och fast blick vägleder” i svåra tider och att ”Lilla Aktuellt” inte bara ger kunskap utan också verktyg för att förstå och ifrågasätta.

Den andre mottagaren är Thomas Nygren, professor vid Uppsala universitet och forskningsledare för ett projekt om trovärdighet i ungas nyhetsflöden och digital källkritik. Han är också expert i EU-kommissionens arbetsgrupp för digital litteracitet mot desinformation.

I motiveringen skriver juryn att han arbetar för att ”synliggöra, kartlägga och förbättra skolans arbete med källkritik för barn och unga i hela Sverige”.

Tredje hederspriset delades ut

Dessutom tilldelades Ulla Carlsson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet, hederspris för sitt arbete för att ”stärka alla medborgares medie- och informationskunskap”.

Priset ”Det gyllene förstoringsglaset” instiftades 2017 och delas ut i kategorierna skola och allmänhet. Hederspriset delas ut för tredje gången i år.

Juryn består av Åsa Larsson och Jack Werner på Källkritikbyrån samt Kristina Alexanderson och Björn Appelgren på Internetstiftelsen. Prisutdelningen sker vid Internetstiftelsens digitala källkritikevenemang måndag 14 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.