Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO.

LO-basen: ”LO-medlemmar har aldrig gillat miljöpartister”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Milöpartiet (MP) är en belastning för regeringen. Det menar LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson vid en pressträff i Landskrona inför sitt första maj-tal i Skåne senare under dagen.

Thorwaldsson är inte förvånad över att många LO-medlemmar är kritiska mot Socialdemokraternas (S) regeringssamverkan med MP.

– Att LO-medlemmar inte gillar miljöpartister, det har LO-medlemmar aldrig gjort, säger han, enligt TT.

1 maj 2016

Samtidigt vill han låta Stefan Löfven bilda regering på det sätt statsministern vill, även om Thorwaldsson noterat hur de flesta nyhetssändningar den senaste tiden har handlat om MP-problemen.

– Ja, det är klart att det är en belastning för regeringen.

Samtidigt påminner han om att Centerpartiet gick igenom en liknande kris, med ett nytt idéprogram, för några år sedan.

– Det kom ju Centern igenom och jag hoppas att MP också gör det på sin kongress om några veckor, så att regeringen som sådan kan fungera och handla om politik och inte om personfrågor, säger han men vill inte svara frågan om han anser det vara dags att S utesluter MP ur regeringen.

– Vi låter regeringsbildandet vara upp till statsministern. Det är svårt nog ändå utan att LO tycker och tänker också, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Kräver pensionsreform

Under pressträffen la Thorwaldsson också fram krav på en pensionsreform för att komma till rätta med den ökande problematiken med fattigpensionärer i Sverige. Han menar att det är en klar jämställdhetssatsning.

– Det drabbar särskilt kvinnor.

För en pensionerad arbetstagare som varit ansluten till LO ligger pensionen i snitt på 60 procent av den tidigare lönen. LO ställer nu krav på att pensionsnivån höjs till 70 procent av tidigare lön senast 2028, men också att ett första steg ska tas redan under nästa mandatperiod. Kravet riktas mot Socialdemokraterna och allianspartierna som står bakom den nuvarande pensionsuppgörelsen.

– Mer än varannan kvinna som lämnar sitt yrkesliv, som har jobbat hela sitt liv, får det som kallas en garantipension, säger Thorwaldsson och menar att det helt enkelt inte lönar sig att jobba mer.

Kan acceptera arbete till 67

LO är också beredda på att gå med på att pensionsålderns höjs till 67 år, men bara om sjukförsäkring och a-kassa hänger med till 67 år. I dag upphör dessa skydd att gälla vid 65 år.

Thorwaldsson slår också ett slag för rätten till heltid.

– Det är viktigt för både män och kvinnor att kunna leva på sin lön. Kvinnors lön ska inte bara vara en extrainkomst, säger han och tillägger:

– Deltidsfällan, deltidsträsket, är en av de största kvarvarande stora skillnaderna mellan män och kvinnor som vi inte rått på.

”Kommer aldrig skriva på etniskt avtal”

Thorwaldsson är tydlig när han tar ställning mot det borgerliga arbetsmarknadsförslaget om att längre löner för nyanlända.

– Vi kommer aldrig någonsin under några omständigheter skriva på ett etniskt avtal, säger han om förslagen på att sänka lägstalönerna för nyanlända.

Samtidigt ger han regeringen kritik för att inte ha gjort tillräckligt för jämställdheten på svensk arbetsmarknad.

– Alldeles för lite har gjorts för att höja inkomsten för de med låga inkomster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj 2016

Mer i ämnet