Löfven kritiserar oppositionens gängförslag: ”Tvåa på bollen”

Uppdaterad
Publicerad

Inför partiledardebatten formulerade M, KD, L och SD en rad åtgärder mot gängkriminaliteten.

Men statsminister Stefan Löven är kritisk och menar att oppositionen är ”tvåa på bollen”.

Hur Sverige ska få bukt med gängkriminaliteten och skjutningarna var ett av partiledardebattens ämnen.

Inför debatten hade Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna formulerat 20 förslag för att stoppa gängvåldet i en debattartikel på DN Debatt.

De föreslår bland annat anonyma vittnen, visitationszoner, utökade möjligheter till avlyssning, skärpta straff, fler utvisningar av utländska brottslingar och möjlighet att utfärda vistelseförbud i vissa bostadsområden för dömda efter avtjänat straff.

M-ledaren Ulf Kristersson beskriver situationen som ”vår tids inhemska terrorism”.

”Det är larvigt”

– Man ska vara stenhård mot gängen och det är därför vi har ungefär tusen fler i häkten och fängelse. En del av förslagen idag har redan varit på bordet. Att vara tvåa på bollen imponerar inte, säger Löfven i debatten.

Han menar att flera av högeroppositionens förslag fanns på bordet när partierna diskuterade 34 punktsprogrammet för att stoppa gängkriminaliteten 2019.

Kristersson protesterar:

– Det här är larvigt. Ni har ju sagt nej till flera av de här förslagen så sent som härom veckan efter bomben i Göteborg.

De fyra partierna hoppas nu få majoritetsstöd för flera av förslagen i riksdagen. Men för det kan Centerns stöd komma att behövas.

C tror inte att anonyma vittnen skulle vara särskilt effektivt i kampen mot brottsligheten. Partiet varnar också för att visitationszoner riskerar att urholka förtroendet för rättsväsendet. Däremot är C positivt till förslag om att socialtjänsten ska ingripa snabbare och oftare för att få bort barn från kriminella miljöer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.